AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Rostade rotfrukter

Rostade rotfrukter Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port rostade roftrukter

Ingredienser:

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 1 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 250 graders värme. Gärna varmluft.
  2. Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.


 

Fler recept ur samma kategori som Rostade rotfrukter:

Rödbetssmör
Rödbetssmör är gott som lite finare pålägg till bröd eller som kryddsmör till kött, fisk, kyckling, bakad potatis eller grönsaker.
Ett rört smör smaksatt med mixade rödbetor. Du kan koka egna rödbetor eller ta inlagda kokta rödbetor (vilket såklart ej tar så lång tid då ej behöver kokas).
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Salladsfat
Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.
Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken.
Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.
Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.
Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.
Vegan sandwich
Vegan sandwich med grillad marinerad paprika, lök och aubergine samt veganmajonnäs, sallad, chili och barbequesås i surdegsbaguette.
En vegan macka som är en variant av steak sandwich fast utan kött, ägg eller ost.
Istället för de grillade grönsakerna ovan kan du ta andra grönsaker som rödlök, champinjoner, zucchini efter tycke.
Istället för surdegsbaguette kan du ta annat bröd som ex. skivat surdegsbröd.

Majsröra
Majsröra. En god het röra med majs, vitlök och sambal oelek. Passar till grillat och på buffé.
Brynt rostad majs mixas med vitlök och het sambal oelek. Sambal oelek är en chiliröra du hittar på den asiatiska avdelningen.
Blir ännu godare med färsk kokt majs från majskolv.
God smak och fin färg ger 0,5 tsk gurkmeja. Andra kryddor som passar är spiskummin samt curry eller garam masala.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pastasallad med fullkornspasta
Italiensk pastasallad med fullkornspasta som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, salami, pesto, rödlök, cocktailtomater och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra. Kall pasta har lägre gi än nykokt. Koka inte över pastan då höjs gi.
Surdegsbröd med dinkel och honung
Surdegsbröd med dinkel och honung. Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.
Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Skållade råglimpor
Skållade råglimpor. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd. Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook