AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Rostade rotfrukter

Rostade rotfrukter Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 9)
4 port rostade roftrukter
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 1 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Sätt ugn på 225 graders värme. Gärna varmluft.
  2. Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.


 

Fler recept ur samma kategori som Rostade rotfrukter:

Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig fast potatis och skal samt dela i grova bitar. Eller putsa färskpotatis.
Smörrebröd med ägg och räkor
Smörrebröd med ägg och räkor.
Rostade kastanjer
Rostade kastanjer. Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.
Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.
Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.
Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås
Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoligratäng som såklart kan njutas av alla.
Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Gratinerad aubergine
Gratinerad aubergine eller äggplanta med tomat, zucchini, vitlök, olivolja, persilja och riven mozzarellaost.
Gott som tillbehör. GI-vänligt och nyttigt.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och utesluta riven parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle.
Dillkött med quorn
Dillkött med quorn. Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött.
Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.
Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.
Rostad paprika och zucchini
Rostad paprika och zucchini med balsamvinäger, pinjenötter och ruccola. Gott som tillbehör, på buffé eller som sallad.
Potatis i ugn ugnsrostad potatis
Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook