Julköttbullar

Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar. Köttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.

På restaurang görs de också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.

Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur. Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.

10 portioner julköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs eller blandfärs
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap som fransk dijonsenap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  2. Skala och riv eller finhacka löken. Lägg i bunken.
  3. Tillsätt färsen, vitpeppar, kryddpeppar, socker, salt och senap. Blanda hastigt ihop till en smet. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  4. Provstek en bit färs och smaka av med mer ev. mer salt och peppar.
  5. Förbered en bricka eller bläck med lite olja i botten.
  6. Forma små köttbullar ca storlek som valnötter eller något mindre med händerna och lägg ut på brickan eller bläcket. Ta lite olja eller vatten på händerna så går det lättare att rulla köttbullarna. Du kan också lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en gaffel eller sked.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna några i taget. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  9. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen så att de blir genomstekta.
  10. Lägg upp julköttbullarna på fat och servera. De kan också svalna och kylas och förvaras i kylen eller frysen och sedan värmas till servering.
E-mail
Medel: 3.7 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer