Halloumibiffar

Introduktion och förberedelse

Halloumibiffar är en slags vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg.

    Serveringsförslag

    Val av halloumi

    Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka.

    Det finns även svenska ysterier som gör grillost, eldost eller stekost i samma stil som halloumi som också passar att laga biffar på.

    Tips

    • Då osten är salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men smaka gärna av biffarna med lite salt och strö över lite flingsalt vid servering om du vill.
    • Ska du laga en stor omgång biffar så är det smidigt och lättare att laga om du använder en matberedare att mixa allt.
    • Biffarna kan frysas in.

    Varianter

    • Istället för att steka biffar kan du forma mindre bullar likt vegobullar och steka på samma vis.
    • Andra ingredienser som passar att ha i vegobullar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri; riven potatis; gurkmeja; garam masala; chiliflakes; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor eller bönor som adzukibönor eller linser.

    Små halloumibiffar på fat med ett förslag på tillbehör som jag gillar: bulgursallad och en kall enkel sås.
    Små halloumibiffar på fat med ett förslag på tillbehör som jag gillar: bulgursallad och en kall enkel sås.

    4 portioner halloumibiffar

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 25 min

    Ingredienser

    • 1 halloumiost på 200 gram
    • 1 zucchini medelstor
    • 2 morötter medelstora
    • 1 ägg
    • 0,5 dl olivolja eller rapsolja att steka i

    Tillagning

    1. Skölj zucchini och skala morötter.
    2. Riv zucchini grovt på ett rivjärn. Lägg zucchinin i ett durkslag och krama ur den så en del av vattnet försvinner.
    3. Riv halloumi på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
    4. Blanda zucchini, halloumi och morötter med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
    5. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar eller bullar.
    6. Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
    7. Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
    8. Servera med önskade tillbehör.
    E-mail
    Medel: 3.8 (109 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-13