Lammköttbullar

Till köttbullar på lammfärs är det gott att ha i örter, krossad vitlök och tärnad fetaost. Blir också goda lammbiffar.
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.

8 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 4 msk tärnad fetaost
  • 1 krossad vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
  3. Skala och riv löken.
  4. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  5. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  6. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  7. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. På restaurang brukar man förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna.
  9. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  10. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen, ex. under klyftpotatisen som du kan vända om.
  11. Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar. Vidare skölj blandade salladsblad, droppa över lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och servera till.
  12. Servera lammköttbullarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer