Lammköttbullar

Till köttbullar på lammfärs är det gott att ha i örter, krossad vitlök och tärnad fetaost. Blir också goda lammbiffar.
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.

8 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 4 msk tärnad fetaost
  • 1 krossad vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
  3. Skala och riv löken.
  4. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  5. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  6. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  7. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. På restaurang brukar man förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna.
  9. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  10. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen, ex. under klyftpotatisen som du kan vända om.
  11. Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar. Vidare skölj blandade salladsblad, droppa över lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och servera till.
  12. Servera lammköttbullarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer