Grekiska köttbullar med fetaost

Introduktion och förberedelse

Grekiska köttbullar med fetaost, vitlök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.

Serveringsförslag

Varianter

  • Blir också goda biffar.
  • Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar eller 1 dl havregryn.

4 portioner grekiska köttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 100 gram smulad fetaost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha ex. klyftpotatis till så sätter du in dem 40 minuter innan köttbullarna. Klyfta ex. 12 medelstora fasta potatisar, skölj den, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnsbleck.
  3. Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till smeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Stek ett litet smakprov och njut. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma köttbullar stora som pingpongbollar och bryn lite i taget i en stekpanna. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  6. När du brynt alla köttbullar låter du dem gå i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Servera de grekiska köttbullarna med ex. klyftpotatis, tzatziki, tomatsallad samt lite grönsallad. Gärna lite extra smulad fetaost på toppen med.
  8. Tzatziki gör du av ex. 2 dl matyoghurt blandat med en halv riven gurka samt någon klyfta pressad vitlök. Tomatsallad gör du av skivad tomat, olivolja, vinäger, skivad rödlök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-22