Grekiska köttbullar med fetaost

Grekiska köttbullar med fetaost, vitlök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar eller 1 dl havregryn.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.

4 portioner grekiska köttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 100 gram smulad fetaost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha ex. klyftpotatis till så sätter du in dem 40 minuter innan köttbullarna. Klyfta ex. 12 medelstora fasta potatisar, skölj den, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnsbleck.
  3. Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till smeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Stek ett litet smakprov och njut. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma köttbullar stora som pingpongbollar och bryn lite i taget i en stekpanna. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  6. När du brynt alla köttbullar låter du dem gå i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Servera de grekiska köttbullarna med ex. klyftpotatis, tzatziki, tomatsallad samt lite grönsallad. Gärna lite extra smulad fetaost på toppen med.
  8. Tzatziki gör du av ex. 2 dl matyoghurt blandat med en halv riven gurka samt någon klyfta pressad vitlök. Tomatsallad gör du av skivad tomat, olivolja, vinäger, skivad rödlök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer