Kokta vårprimörer

Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.

8 portioner kokta vårprimörer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 8 späda knippmorötter
  • 8 vårlökar
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär blomkål i små buketter.
  2. Skär av blasten ca 1 cm från skaftet. Skala dem och skölj dem. Dela stora morötter längs med samt gärna snett över i totalt fyra delar.
  3. Rensa vårlöken och skär bort rotfästet längst ner. Skölj dem. Skär bort blasten ca 5 cm upp från löken. Spara blasten och slanta den. Dela stora lökar i två delar.
  4. Koka upp en stor kastrull med 1 dl vatten, tillsätt smör och salt.
  5. Lägg i blomkålen, morötterna och vårlökarna. Vänta med den hackade lökblasten.
  6. Koka vårprimörerna på medelvärme under lock i ca 4-5 minuter. Du kan också använda mikron.
  7. Tillsätt lökblasten och koka på i någon minut till.
  8. Lägg upp vårprimörerna på fat och smaka ev. av med lite mer salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer