Kokta vårprimörer

Introduktion och förberedelse

Kokta vårprimörer som blomkål, knipplök och knippmorötter är goda som tillbehör till det mesta.

Passa på när det är säsong för svenska grönsaker på vår, sommar och tidig höst.

Serveringsförslag

Servera som de är eller toppa eller vänd i en panna med en klick smör, flingsalt och nymald vit- eller svartpeppar.

Tips

Jag har även fler tips på andra grönsaker att koka som tillbehör.

Svenska färska grönsaker lätt kokta med lite smör och salt på fat.
Svenska färska grönsaker lätt kokta med lite smör och salt på fat.

8 portioner kokta vårprimörer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 8 späda knippmorötter
  • 8 knipplökar eller en stor purjolök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär blomkål i små buketter.
  2. Skär av blasten ca 1 cm från skaftet. Skala dem och skölj dem. Dela stora morötter längs med samt gärna snett över i totalt fyra delar.
  3. Rensa knipplöken och skär bort rotfästet längst ner. Skölj dem. Skär bort blasten ca 5 cm upp från löken. Spara blasten och slanta den. Dela stora lökar i två delar.
  4. Koka upp en stor kastrull med 1 dl vatten, tillsätt smör eller olivolja och salt.
  5. Lägg i blomkålen, morötterna och lökarna. Vänta med den hackade lökblasten.
  6. Koka primörerna på medelvärme under lock i ca 4-5 minuter. Du kan också använda mikron.
  7. Tillsätt lökblasten och koka på i någon minut till.
  8. Lägg upp grönsakerna på fat och smaka av med lite mer salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13