Syrade saltgurkor syrad saltgurka

Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Tiden att tillaga stämmer ej då det tar ca 10 dagar för gurkorna att syra sig själva.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Den filmjölk som blir kvar efter vasslan runnit av är god som färskost. Smaksätt med hackade örter, vitlök, citronsaft och salt.

1 kg syrade inlagda gurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 0,5 dl salt (valfritt)
  • 10 dillkronor utan stjälkar
  • 100 gram pepparrot
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl vassla från några dl avrunnen filmjölk

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt.
  3. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Häll av filmjölken i ett kaffefilter och ta vara på vasslan som rinner ner. Resten av filmjölken i kaffefiltret kan du ha på mackan som färskost.
  5. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  6. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  8. Koka upp salt och vatten samt rör så att saltet löst sig.
  9. Låt saltlagen svalna till lite under fingervarmt, ca 30 grader.
  10. Tillsätt vasslen. Rör.
  11. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt gurkorna stå och mogna i rumsvärme (ej i solljus dock) ca 19 grader i ca 10 dagar. Var beredd på att lagen kan rinna ut över kanten då syrningen börjar - så ställ dem med något under ex. en bricka eller några tidningar.
  14. Förvara gurkorna ytterligare 1 månad i kylen innan de är mogna att ätas.
  15. Håller i ca 1 år på sval och mörk plats.
  16. Öppnad burk syrade gurkor förvara du i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer