Syrade saltgurkor syrad saltgurka

Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Tiden att tillaga stämmer ej då det tar ca 10 dagar för gurkorna att syra sig själva.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Den filmjölk som blir kvar efter vasslan runnit av är god som färskost. Smaksätt med hackade örter, vitlök, citronsaft och salt.

1 kg syrade inlagda gurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 0,5 dl salt (valfritt)
  • 10 dillkronor utan stjälkar
  • 100 gram pepparrot
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl vassla från några dl avrunnen filmjölk

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt.
  3. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Häll av filmjölken i ett kaffefilter och ta vara på vasslan som rinner ner. Resten av filmjölken i kaffefiltret kan du ha på mackan som färskost.
  5. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  6. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  8. Koka upp salt och vatten samt rör så att saltet löst sig.
  9. Låt saltlagen svalna till lite under fingervarmt, ca 30 grader.
  10. Tillsätt vasslen. Rör.
  11. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt gurkorna stå och mogna i rumsvärme (ej i solljus dock) ca 19 grader i ca 10 dagar. Var beredd på att lagen kan rinna ut över kanten då syrningen börjar - så ställ dem med något under ex. en bricka eller några tidningar.
  14. Förvara gurkorna ytterligare 1 månad i kylen innan de är mogna att ätas.
  15. Håller i ca 1 år på sval och mörk plats.
  16. Öppnad burk syrade gurkor förvara du i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer