AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Gräddsås

Gräddsås Gräddsås med kalvbuljong, grädde, gele och lite soja. Gott till svensk husmanskost som kålpudding, köttbullar, kåldolmar med mera.
Du kan också ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
Godast blir gräddsås med riktig kalvfond gärna hemkokt eller köpt flytande fond. Alltså ej buljongtärningar eller koncentrat som mest innehåller salt och smakförstärkare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
5-6 port gräddsås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 3 dl kalvbuljong, vatten plus buljongtärning eller flytande buljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 1 krm salt och lite vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljong och grädde i en kastrull.
  2. Blanda smält smör och mjöl till en deg (beurre manie) i en liten kastrull.
  3. Tillsätt smör- och mjölblandningen under vispning till buljongen och grädden.
  4. Låt gräddsåsen koka i minst 5 minuter. Rör då och då.
  5. Smaksätt gräddsåsen med lite soja, gele, salt och vitpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Gräddsås:

Svartpepparsås sås med svartpeppar
Svartpepparsås. En god och enkel sås med svartpeppar.
Svartpepparsås är god att göra med steksky.
Godast smak får svartpepparsåsen när svartpepparn är nymald varför du kan använda en pepparkvarn, mortla, köra i kryddmixer (kaffebönskvarn) eller krossa hela svartpepparkorn för hand tex mot en skärbräda med baksidan på en stekpanna.
Du kan göra samma sås med grönpeppar, rosépeppar eller blanda pepparsorter som du vill.
Steksås
Steksås eller skysås är god som sås att laga till det mesta som är stekt i panna eller ugn.
Av stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling så använder man skyn till att få smak på steksåsen.
Steksås kan också smaksättas på många olika vis: någon tsk vinbärsgele; 1 msk messmör (till vilt); 1 tsk mald grönpeppar (grönpepparsås); torkad svamp som trattkantareller (svampsås); torkad dragon (dragonsås till kyckling); stark fransk senap osv.
Mörk grundsås Sauce Espagnole brunsås
Mörk grundsås sk Sauce Espagnole. En klassisk brunsås med mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl.
Sauce Espagnol är en utmärkt grunsås till många såser med olika smaksättningar: Ex. kan du smaksätta brunsåsen med 2 msk starkvin som portvin, sherry eller madeira; eller 2 msk ajvar (paprikaröra); eller 2 msk tomatpuré.
Godast blir brunsåsen på hemgjord riktig köttbuljong men du kan också göra på buljongtärning eller flytande buljong men då smakar såsen köpt buljong. Med buljongextrakt som mest innehåller salt så kan du ej heller reducera buljongen för mer smak (då smakar den vara mer salt).
Köttbuljongen kan du låta svalna och spara i kylen i ca 3 dagar, eller i mindre laddningar ex. kan du frysa köttbuljongen i småburkar och ta fram efterhand.
Se alla recept ur kategorin Såser
Gratängsås sås till gratäng
Gratängsås. En vit god grundsås att gratinera valfri gratäng. Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har. Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong. Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med riven muskot (du kan också skippa ägget).
Gädda med pepparrot och skirat smör
Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.
Hemrökt fisk
Hemrökt fisk. Varmrök fisk själv i en ABU-rök. Feta fiskar som lax, öring, makrill, fet sill, abborrar men även gädda, gös, torsk, räkor eller flundror blir goda i röken.
8-15 minuter tar det att röka fisken i en ABU-rök.
Fiskarna ska helst vara med skinn annars blir röksmaken på fiskens yta väl genomslående. Dock en smaksak.
Ål är jättegott hemrökt men de är tyvärr utrotningshotade så de får vara. Annars röks ål rensad med skinn samt huvud.
ABU-röken värms vanligtvis av t-sprit under men du kan också tillföra värme underifrån på annat vis ex. genom att lägga den i glöd från brasa eller grill. Gaskök eller gasspis funkar också (rök dock ej inomhus).
Du kan smaksätta fisken med andra kryddor också som Tillsätt ev. smaksättning förslagsvis som hackad dill, hackad vitlök eller riven muskot.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kycklinggryta med paprika
Kycklinggryta med paprika. En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.
Du kan använda kycklingklubbor, kycklingvingar eller stycka en hel kyckling i delar.
Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Vita bönor i tomatsås går att ha i men är inte första val direkt.
Pasta med kyckling, spenat och grädde
Pasta med kyckling, spenat och grädde smaksatt med svamp samt toppad med riven parmesan. En god pasta som gillas av alla.
Du kan också laga pastan med färsk pasta (koka den enligt paketet).
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta den med quornbitar om du vill ha en vegetarisk pasta. Vidare kan du ta sojagrädde eller Oatlys Imat istället för vanlig grädde.
Auberginepasta
Auberginepasta. Pasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en sås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite créme fraiche.
Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg ex. Ica Basic.
Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette, grönsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing.
Äter du riven parmesan så kan man servera det till pastan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook