AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Gräddsås

Gräddsås Gräddsås med kalvbuljong, grädde, gele och lite soja. Gott till svensk husmanskost som kålpudding, köttbullar, kåldolmar med mera.
Du kan också ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
Godast blir gräddsås med riktig kalvfond gärna hemkokt eller köpt flytande fond. Alltså ej buljongtärningar eller koncentrat som mest innehåller salt och smakförstärkare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
5-6 port gräddsås

Ingredienser:

  • 3 dl kalvbuljong, vatten plus buljongtärning eller flytande buljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 1 krm salt och lite vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljong och grädde i en kastrull.
  2. Blanda smält smör och mjöl till en deg (beurre manie) i en liten kastrull.
  3. Tillsätt smör- och mjölblandningen under vispning till buljongen och grädden.
  4. Låt gräddsåsen koka i minst 5 minuter. Rör då och då.
  5. Smaksätt gräddsåsen med lite soja, gele, salt och vitpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Gräddsås:

Hemgjord köttbuljong köttfond
Köttbuljong eller köttfond. Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås. Köttbuljong kan du reducera - koka ner - till mer koncentrerad smak.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Nerkokt köttfond (ca till hälften) bildar ett gelé - sk köttglace - när den kallnar och stelnar. Detta av det gelatin som finns i köttbenen. Av detta kan man laga sk aspic (kall köttgelé). Då gör man köttfonden klar och ren genom att vispa i en eller två äggvitor, koka upp och sedan sila fonden genom en silduk. Därefter kokas fonden ned rejält och hälls i aspic-formar eller skålar att stelna i kylen.
Vanligast är att välja kalvben eller märgben. Det ska vara ben av nöt såklart. Lammbuljong funkar annars också att koka på lammben. Fläskben blir också buljong men passar ej i såser och till köttsoppor.
Mire pois kallas det när man tärnar grönsakerna i små kuber ca 1x1 cm i storlek. Denna grönsaksblandning används sedan till buljongen.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Se alla recept ur kategorin Såser
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Kalvstek med gräddsås söndagsmiddag söndagsstek
Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, pressgurka och rårörda lingon eller gelé.
Att dricka till passar smakrik öl ex. en Nils Oscar Farm Ale.
Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.
Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.
Konservera svamp
Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Gulaschgryta med älg
Gulaschgryta med älg och paprika. En variant av ungersk gulasch med älgkött. Blir också god med annat grytkött av vilt eller vanlig högrev.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Grön soppa från Björkholmen grönsakssoppa
Grön ärtsoppa i modern tappning med lite fart i. En god grönsakssoppa till soppmiddag eller som förrättssoppa. Servera med bitar av knaperstekt bacon. Kokta ägg i halvor är också gott i soppan.
Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook