AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Gräddsås

Gräddsås Gräddsås med kalvbuljong, grädde, gele och lite soja. Gott till svensk husmanskost som kålpudding, köttbullar, kåldolmar med mera.
Du kan också ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
Godast blir gräddsås med riktig kalvfond gärna hemkokt eller köpt flytande fond. Alltså ej buljongtärningar eller koncentrat som mest innehåller salt och smakförstärkare.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
5-6 port gräddsås

Ingredienser:

  • 3 dl kalvbuljong, vatten plus buljongtärning eller flytande buljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 1 krm salt och lite vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljong och grädde i en kastrull.
  2. Blanda smält smör och mjöl till en deg (beurre manie) i en liten kastrull.
  3. Tillsätt smör- och mjölblandningen under vispning till buljongen och grädden.
  4. Låt gräddsåsen koka i minst 5 minuter. Rör då och då.
  5. Smaksätt gräddsåsen med lite soja, gele, salt och vitpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Gräddsås:

Pesto på solrosfrön
Pesto på solrosfrö. Solrospesto. Billigt, gott och nyttigt. Pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter. Fungerar också med valnötter och mandel. Gott till spagetti eller annan pasta.
Salladsdressing med fransk senap och kapris
Salladsdressing med fransk senap och kapris passar till den mesta sallad. God till potatissallad, blandad sallad, sallad med lax, ägg och mycket annat.
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Se alla recept ur kategorin Såser
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook