Gräddsås

Gräddsås med kalvbuljong, grädde, gele och lite soja. Gott till svensk husmanskost som kålpudding, köttbullar, kåldolmar med mera.
Du kan också ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
Godast blir gräddsås med riktig kalvfond gärna hemkokt eller köpt flytande fond. Alltså ej buljongtärningar eller koncentrat som mest innehåller salt och smakförstärkare.

5-6 portioner gräddsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl kalvbuljong, vatten plus buljongtärning eller flytande buljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 1 krm salt och lite vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp buljong och grädde i en kastrull.
  2. Blanda smält smör och mjöl till en deg (beurre manie) i en liten kastrull.
  3. Tillsätt smör- och mjölblandningen under vispning till buljongen och grädden.
  4. Låt gräddsåsen koka i minst 5 minuter. Rör då och då.
  5. Smaksätt gräddsåsen med lite soja, gele, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer