Svampsås

Svampsås av all slags matsvamp. Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Smaka gärna av med ljus soja som Kikomman. Torkad svamp går också bra att använda.
En klyfta vitlök är också gott i svampsåsen. Vidare någon droppe tryffelolja. Vidare passar något krm timjan, basilika samt rosmarin till svampsås.

4 portioner svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner, ostronskivling - rensade och grovhackade
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Lägg svampen i en stekpanna. Stek tills nästan all vätska ångat bort ca 5 minuter.
  3. Skala och hacka löken fint under tiden.
  4. Tillsätt löken samt smör och stek på medelvärme några minuter.
  5. Strö över vetemjöl, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning.
  6. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Du kan ev. mixa halva eller hela svampsåsen med stavmixer. Då kan du spä den mer om du önskar med mjölk.
  8. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera den sedan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer