Brunsås

Brunsås är en redd sås med köttbuljong. Brunsås är gott till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning och annan husmanskost som fläskkarré eller stek.
Brunsås kan göras med vatten och köttbuljongtärning, eller köttbuljong, eller mjölk. Istället för buljongtärning kan man ta steksky om man stekt något i stekpannan innan. Man kan vispa ut pannan med lite vatten ändå och tillsätta.
Istället för kinesisk soja kan du ta någon msk ljus japansk soja.
Vegetarisk brunsås får du med grönsaksbuljong istället för köttbuljong.
Brunsås kan smaksättas med soja, gelé, äppelmos, spad från inlagd gurka.
Istället för smör eller margarin kan du göra brunsåsen på olivolja.
Bryn gärna mjölet ljusbrunt i fettet så får du en smakrikare brunsås.
Gör du såsen samtidigt som du steker ex. köttbullar eller biffar så skölj och vispa gärna ut stekpannan och sila av stekskyn och ersätt vätska med skyn och tillsätt till brunsåsen.
Godast blir brunsåsen med smör, riktig köttbuljong, mjölk och grädde.

4 portioner brunsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 msk grädde
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk gelé som svartvinbärsgelé eller äppelmos
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Smält smör eller margarin i en kastrull.
  2. Tillsätt mjöl och vispa ut det. Bryn mjölet ljusbrunt någon minut under omrörning.
  3. Tillsätt vätskan lite i taget under omrörning.
  4. Koka brunsåsen under omrörning i minst 5 minuter på medelvärme.
  5. Smaka av brunsåsen med soja, gelé, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer