Vegobullar

Vegobullar eller grönsaksbullar med broccoli, Adzukibönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.
Passar istället för köttbullar till mesta som vegetariska julköttbullar, till buffé, påsk, husmanskost eller som här på bilden med champinjonsås, saltrostad potatis, kokt broccoli samt grönsallad.
Godast blir de om man som här friterar dem men vegobullarna kan också lagas i ugnen eller stekas.
Istället för adzukibönor kan du laga vegobullarna med kokta kikärtor, andra bönor eller linser.
Utan ägg. Skippar du osten (tillsätt lite mer ströbröd) så blir vegobullarna helt veganska.
Det blir ca 20 vegobullar - räkna fem per portion.
I ugnen: Rulla dem i olja och lägg i en form med bakplåtspapper. Stek i övre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills de har fin färg.
I stekpanna: stek dem i rikligt med matolja tills de har fin färg runt om.

4 portioner vegobullar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 burkar kidneybönor på 400 gram
  • 0,5 dl couscous
  • 2 tsk frysta örter provencale
  • 50 gram fetaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad gul lök
  • 150 gram broccoli
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk tabasco
  • 5 dl matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp 2 dl vatten.
  2. Häll över couscousen i en skål och låt stå.
  3. Häll av och skölj bönorna.
  4. Lägg dem i en skål samt tillsätt örter, couscous, smulad fetaost, parmesan, ströbröd, hackad gul lök, pressad vitlök, svartpeppar samt tabasco.
  5. Hacka broccolin så fint du kan och tillsätt den.
  6. Mosa ihop till en rätt fast smet. Låt stå i kylen 10 minuter. Förbered tillbehör som potatis och sallad under tiden.
  7. Forma bollar i storlek som valnötter. Räkna fem per portion. Runt 20-25 gram styck.
  8. Värm oljan till 180 grader. Använd en stektermometer.
  9. Fritera 10 i taget någon minut tills de är mörkt bruna.
  10. Lägg upp på papper.
  11. Servera vegobullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer