Keftedes Grekiska lammköttbullar

Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad. Det blir ca 20 lammköttbullar. Räkna 5 per portion.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.

4 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g lammfärs
  • 1 lök, röd eller gul
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad mynta
  • 0,5 dl smulad fetaost
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft eller 2 msk
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl olivolja till stekning

Tillagning

  1. Riv löken grovt (eller hacka den fint) i en stor skål.
  2. Skölj och grovhacka persilja och mynta och tillsätt till skålen. Pressa ner vitlöksklyftorna.
  3. Hacka eller smula ner fetaost.
  4. Rör i ströbröd, vatten, citronsaft, ägg, salt och lite socker till en smet.
  5. Låt stå och svälla några minuter ca 10.
  6. Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop till en kompakt färs.
  7. Ställ lammfärsblandningen i kylen 15 min.
  8. Forma små bullar eller avlånga dolmar med våta händer.
  9. Provstek en liten bit och smaka om det behövs mer kryddor.
  10. Sätt ugnen på 175 grader om du inte redan har den på att laga klyftpotatis.
  11. Bryn köttbullarna runt om i omgångar i några msk olivolja i några minuter. Lägg över dem efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttbullarna så eftersteker du dem klart i ugnen i ca 10 minuter.
  12. Servera med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad (sök recept här på receptfavoriter.se). Stekt zucchini och paprika i skivor är också gott till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer