Potatismos

Introduktion och förberedelse

Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Ett grundrecept med förslag på varianter och smaksättningar.

Gott som tillbehör till det mesta.

Val av potatis

  • Potatismos kan du laga av mjölig eller fast potatis.
  • King Edward, Bintje, delikatesspotatis, sparrispotatis, Amandine, Ratte eller mandelpotatis är några förslag på potatis som blir gott mos.

Så undviker du klistrigt mos

Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Arbetar du sönder den kokta potatisen för hårt så går cellerväggarna sönder och då blir moset klistrigt.

  • Vispa ej potatismos länge stund med elvisp eller matberedare med visp. En kort stund går bra.
  • Vispa eller mixa aldrig med stavmixer.
  • Använd en potatisstöt eller kraftig visp och mosa potatisen för hand så fint eller grovt du vill.
  • Ett säkert och enkelt sätt att laga potatismos som är slätt och fint utan klumpar är att pressa den kokta potatisen i en potatispress och sedan försiktigt röra ihop till mos.

Smörigt mos

Moset blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. Du kan förslagsvis dubbla mängden smör i nedan recept. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje!

Smalare mos

Byt ut smör mot grädde som är hälften så fett. Du kan även ta matlagningsgrädde som bara har 15% fett.

Vegant potatismos

Med havremjölk och mjölkfritt margarin får du vegant potatismos. Eller ta enbart havregrädde.

Varianter

  • Istället för smör kan du ha olivolja eller margarin.
  • Gratinera moset i ugnen till fest med lite extra grädde, gräslök och ost.
  • Örtigt mos med olivolja och basilika: ersätt mjölk och smör med 0,5 deciliter olivolja samt 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
  • Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
  • Blanda ut potatisen med andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka eller persiljerot; eller en sötpotatis och/eller 2 dl tärnad pumpa.
  • Smaksätt med pressad vitlök eller koka med 2-3 hela grovt delade vitlökar med potatisen.
  • Skippa potatis helt och laga blomkålsmos.
  • Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs eller tärnad paprika blir också gott i mos. Tillsätt på slutet.
  • Smaksatt med några krm riven muskot.

4 portioner potatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,1 kg potatis, fast eller mjölig sort
  • 3 dl mjölk, gärna 3%
  • 50 gram smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen.
  2. Dela i halvor och skär i bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka potatisen mjuk under lock. Det tar ca 15 minuter beroende på hur stora bitar potatisen är i.
  4. Värm mjölken med smöret tills smöret smält och det sjuder. Rör i salt och vitpeppar.
  5. Häll av kokvattnet från kastrullen.
  6. Ta av från värmen och mosa potatisen med en potatisstöt till ett mos. Man kan också använda en elvisp men ta då en stor kastrull och vispa sakta och ej för mycket för då blir det klister. Har du en potatispress kan du pressa potatisen.
  7. Tillsätt den varma mjölk- och smörblandningen hälften i taget till ett så tjockt mos du vill ha. Rör ihop och mosa med potatisstöt eller slev. Eller hastigt med elvisp.
  8. Smaka av moset med salt och vitpeppar.
  9. Potatismoset är klart att servera.
E-mail
Medel: 3.7 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-22