AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Inlagd gurka

Inlagd gurka Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port pressgurka eller 1 liter x 6 burkar inlagd smågurka
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • TILL PRESSGURKA: 1 vanlig gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)
  • TILL INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): 2 kg små gurkor (västeråsgurka, druvgurka)
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 4 liter vatten
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 5 dillkronor, två tsk dillfrö, dillstjälkar eller vanlig hackad dill

Tillagning:

  1. PRESSGURKA: skiva en hel vanlig gurka tunnt. En mandolin, osthyvel eller med kniv.
  2. Blanda gurkskivorna med salt, socker, peppar och ättiksprit i en stor bunke.
  3. Massera ihop allt med handen i bunken.
  4. Låt gurkan stå och dra i bunken eller lägg i press i kylen, gärna minst en halvtimme. För att lägga i press kan du täcka gurkan med ett litet fat och sätta något tungt på ex. en skål med sockerpaketet eller ett fullt paket mjölk eller liknande.
  5. Pressgurkan håller sig i kylen någon vecka.
  6. INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): Blanda senapsfrön, ättika, vatten, socker och salt samt dillkronor, dillfrön eller dillstjälkar i en kastrull. Koka upp lagen.
  7. Låt lagen svalna.
  8. Skölj och rensa under tiden gurkorna. Skär bort ev. fula delar.
  9. Pricka hål i gurkorna med en gaffel.
  10. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Större gurkan kan du dela i grova delar.
  11. Lägg gurkarna tätt i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Lagen måste täcka.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt de inlagda gurkorna stå några dygn.
  14. Inlagda gurkor håller sig i flera månader. Förvar dem svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagd gurka:

Körsbärssylt sylt på körsbär
Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Citron och vitlökssill
Citron och vilökssill är sill inlagd och marinerad i olivolja, vitlök och citron.
Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Stuvad vitkål
Stuvad vitkål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff osv. Servera ev. kokt potatis till också.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Steksås skysås av stek eller kyckling
Steksås eller skysås. Stek och heltstekt kyckling med mera får man god sky att göra steksås på.
Potatisplättar
Potatisplättar. Stekta plättar av potatismos med lingonsylt. Stekt bacon, fläsk eller halloumiost är också gott till potatisplättar.
En sallad på tärnad tomat, finriven morot och färsk spenat blandat med olivolja, vinäger och lite salt är gott till potatisplättarna.
Tänk på att moset ska vara hårt och stabbigt - inget löst potatismos - för att moset ska gå att forma till plättar och hålla ihop när de steks. Så dra ner på mjölken när du gör moset. Är ditt mos för tunt så kan du i nödfall tillsätta pulvermos och röra ut till tjockare potatismos.
Andra ingredienser som passar i potatisplättar är finhackad grovt mosade majskorn (en burk), finhackad röd paprika (1 paprika), finriven morot (2-3 morötter) eller pressad vitlök (1-2 klyftor). Eller blanda som du vill. Potatismoset och ägget kommer att hålla ihop biffarna sedan kan du tillsätta lite vad du vill av kryddor och finhackade ingredienser. Prova ex. någon tsk curry och linser (1 pkt kokta).
Rödlökssoppa med krutonger
Rödlökssoppa med krutonger. En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig (om du skippa den dyrare osten till krutongerna) men mustig samt nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.
Servera gärna knapriga selleristavar till. En god öl passar till löksoppa.
Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Picknickmacka med kycklingröra
Picknickmacka med kycklingröra. En baguette fylld med kycklingröra smaksatt med lite curry, paprika, purjolök, majonnäs och yoghurt med sallad och rödlök.
Istället för baguettebröd kan du ta ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara mackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Pepparrotssås med matyoghurt
Pepparrotssås med matyoghurt, persilja och olivolja. En enkel och god sås till grillat, kokta grönsaker, rostade grönsaker eller rotfrukter med mera.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook