AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Inlagd gurka

Inlagd gurka Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port pressgurka eller 6x1 liters burkar inlagd gurka
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • TILL PRESSGURKA: 1 vanlig gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)
  • TILL INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): 2 kg små gurkor (västeråsgurka, druvgurka)
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 4 liter vatten
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 5 dillkronor, två tsk dillfrö, dillstjälkar eller vanlig hackad dill

Tillagning:

  1. PRESSGURKA: skiva en hel vanlig gurka tunnt. En mandolin, osthyvel eller med kniv.
  2. Blanda gurkskivorna med salt, socker, peppar och ättiksprit i en stor bunke.
  3. Massera ihop allt med handen i bunken.
  4. Låt gurkan stå och dra i bunken eller lägg i press i kylen, gärna minst en halvtimme. För att lägga i press kan du täcka gurkan med ett litet fat och sätta något tungt på ex. en skål med sockerpaketet eller ett fullt paket mjölk eller liknande.
  5. Pressgurkan håller sig i kylen någon vecka.
  6. INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): Blanda senapsfrön, ättika, vatten, socker och salt samt dillkronor, dillfrön eller dillstjälkar i en kastrull. Koka upp lagen.
  7. Låt lagen svalna.
  8. Skölj och rensa under tiden gurkorna. Skär bort ev. fula delar.
  9. Pricka hål i gurkorna med en gaffel.
  10. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Större gurkan kan du dela i grova delar.
  11. Lägg gurkarna tätt i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Lagen måste täcka.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt de inlagda gurkorna stå några dygn.
  14. Inlagda gurkor håller sig i flera månader. Förvar dem svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagd gurka:

Hemgjord saltgurka
Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Syrade saltgurkor syrad saltgurka
Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Sherrysill sill med sherrysmak
Sherrysill. En god klassisk sill med sherrysmak i tomatsås till julbord, midsommar och påsk.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Stuvad blomkål
Stuvad blomkål. Kokt blomkål stuvad i vit Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till blomkålsgratäng.
Zucchinisoppa
Zucchinisoppa. God soppa på zucchini smaksatt med riven parmesan, vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag. Servera gärna med stekt tärnad zucchini och riven parmesan. Ett gott bröd eller varma mackor passar till.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Enkla frallor
Enkla frallor. Ljusa frallor med torrjäst eller färsk jäst som är enkla att baka. Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.
Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
Vill du ha frallor till frukost kan du jäsa degen kvällen innan, baka ut frallor och ställ sedan att kalljäsa i kylen över natten. Baka sedan frallorna på morgonen.
Kebabrulle
Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd.
Du kan grilla kebabköttet på spett på utegrill eller i ugnen (med eller utan spett).
Gott som tillbehör till kebabrulle är sallad med bulgur sk tabbouleh.
Potatis och fänkålssoppa
Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.
Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Jordgubbssylt med rabarber
Jordgubbssylt med rabarber. Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.
Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv.
Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Chokladtryffel med bärsmak
Chokladtryffel med bärsmak. Du kan välja vilka bär du vill att smaksätta denna tryffel tom med blåbär. Hjortron är en höjdare.
Sardellsmör
Sardellsmör. Smör med hackade sardeller. Ett aromsmör som passar till grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker. Eller att blanda med varma kokta potatisar till en potatissallad.
Man kan också ha sardellsmöret att ge smak till en tomatsås (en burk krossade tomater) kokta med 1 tsk chiliflakes och 2 klyftor vitlök - en variant på pasta Arrabbiata (arg pasta pga av chilin).
Skagenröra röra med räkor
Hemgjord skagenröra. Skagenröra är en klassiker med massor av räkor, majonnäs, citron och dill.
Skala egna räkor eller köp färdigskalade. Du kan också välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några räkor med skal som du skalar och garnerar med.
Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Eller blanda hälften av varje.
Riven ingefära är också gott i skagenröra och ger en lite modern smak.
Skagenröra passar som förrätt på smörstekta bröd, mackor, ciabattas, röra till bakad potatis eller i baguette.
Skagenröra blir också goda snittar på små trekantiga smörstekta bröd eller att fylla i tunnbrödrullar och skära i skivor.
Krabba, crabfish, hummer, kräftstjärtar blir också gott istället för räkor eller att blanda med räkor i skagenröran.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook