AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Inlagd gurka

Inlagd gurka Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port pressgurka eller 1 liter x 6 burkar inlagd smågurka
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • TILL PRESSGURKA: 1 vanlig gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)
  • TILL INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): 2 kg små gurkor (västeråsgurka, druvgurka)
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 4 liter vatten
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 5 dillkronor, två tsk dillfrö, dillstjälkar eller vanlig hackad dill

Tillagning:

  1. PRESSGURKA: skiva en hel vanlig gurka tunnt. En mandolin, osthyvel eller med kniv.
  2. Blanda gurkskivorna med salt, socker, peppar och ättiksprit i en stor bunke.
  3. Massera ihop allt med handen i bunken.
  4. Låt gurkan stå och dra i bunken eller lägg i press i kylen, gärna minst en halvtimme. För att lägga i press kan du täcka gurkan med ett litet fat och sätta något tungt på ex. en skål med sockerpaketet eller ett fullt paket mjölk eller liknande.
  5. Pressgurkan håller sig i kylen någon vecka.
  6. INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): Blanda senapsfrön, ättika, vatten, socker och salt samt dillkronor, dillfrön eller dillstjälkar i en kastrull. Koka upp lagen.
  7. Låt lagen svalna.
  8. Skölj och rensa under tiden gurkorna. Skär bort ev. fula delar.
  9. Pricka hål i gurkorna med en gaffel.
  10. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Större gurkan kan du dela i grova delar.
  11. Lägg gurkarna tätt i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Lagen måste täcka.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt de inlagda gurkorna stå några dygn.
  14. Inlagda gurkor håller sig i flera månader. Förvar dem svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagd gurka:

Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Syltade gröna tomater
Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Falafel
Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med bla vitlök, spiskummin och sesampasta.
Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärter. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.
Falafel kan serveras till buffe, vegetariskt alternativ eller i pitabröd.
Fyll först pitabröden med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yughurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök, hackad bladpersilja, saltgurka och några stänk tabasco eller het chilisås.
Receptet på falafel kan dubbleras. Falafelsmet eller friterade falafelbullar kan frysas in.
Om du friterar falafel (de går också att steka i en stekpanna) så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över och kväv elden.
Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller i ugnen.
Mangosalsa med tomat och avokado
Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter.
Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar.
Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.
Mangosalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen något dygn.
Majsbiffar
Majsbiffar. Stekta vegetariska goda biffar med majs. Du kan använda färsk kokt majs eller burkmajs.
Majsbiffar är goda med tomatsås och råris; på buffé, som vegetariskt alternativ till vardags osv.
Koka egen majs: Godast blir majsbiffarna med kokt majs från färsk majskolv. 4 hela majskolvar räcker till majsbiffarna. Överbliven kokt majs kan du spara. Skala bort blasten från majskolvarna och koka dem under lock i ca 40 minuter. Ta upp och låt svalna, dela på tre på tvären och skär loss majskornen från kolvarna.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Röd curry med kyckling eller biff
Röd curry med kyckling eller biff. En god thailändsk curry med röd chilipasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås. Blir också gott med fläskkött som fläskfilé eller kotlett.
Servera med jasminris eller risnudlar.
Med hemgjord röd chilipasta blir curryn mycket god. Det tar dock lite tid att laga currypastan. Men det sparar du in nästa gång - satsen för currypastan räcker till minst 10 portioner. Frys in resten till nästa gång. Currypastan håller sig även i kylen en vecka.
Det går också att använda köpt färdig röd currypasta men har du smakat hemgjord currypasta så vill du gärna ha det istället.
Leta upp en välsorterad asiatisk affär så hittar du ingredienser där samt ev. en stor mortel.
Spagetti med köttfärssås med curry
Spagetti eller pasta med köttfärssås smaksatt med curry. En omgjord klassiker med mer indisk touch av gurkmeja och curry. En riktig favorit.
Marinerade kronärtskockor
Marinerade kronärtskockor i olivolja, vitlök, chili, citron och basilika. Gott som tilltugg, tapas, på pizza, till sallad eller som tillbehör till det mesta.
Istället för kronärtskockshjärtan kan du ta kronärtskocksbottnar. Skär dem då i halvor.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Brunkål med fläsk
Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med lök till stekt fläsk med kokt potatis. Löksås passar också till stekt salt sill, stekt halloumiost eller korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken och grädden. Du kan ersätta grädden med bara mjölk om du önskar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Tomatjuice
Tomatjuice. Hemgjord tomatjuice av hela tomater. God och nyttig som dryck, matlagning eller till drinkar som ex. Bloody Mary.
Du behöver en råsaftcentrifug eller en mixer och en sil.
Hemgjord syltlök inlagd lök
Hemgjord syltlök. Gör egen syltlök. Att sylta egen lök är inte så svårt och blir mycket gott. Dock ska den mogna i lagen i ca 1,5-2 veckor.
Egen inlagd syltlök är mycket billigare än köpt färdig syltlök.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook