AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Inlagd gurka

Inlagd gurka Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port pressgurka eller 1 liter x 6 burkar inlagd smågurka
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • TILL PRESSGURKA: 1 vanlig gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)
  • TILL INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): 2 kg små gurkor (västeråsgurka, druvgurka)
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 4 liter vatten
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 5 dillkronor, två tsk dillfrö, dillstjälkar eller vanlig hackad dill

Tillagning:

  1. PRESSGURKA: skiva en hel vanlig gurka tunnt. En mandolin, osthyvel eller med kniv.
  2. Blanda gurkskivorna med salt, socker, peppar och ättiksprit i en stor bunke.
  3. Massera ihop allt med handen i bunken.
  4. Låt gurkan stå och dra i bunken eller lägg i press i kylen, gärna minst en halvtimme. För att lägga i press kan du täcka gurkan med ett litet fat och sätta något tungt på ex. en skål med sockerpaketet eller ett fullt paket mjölk eller liknande.
  5. Pressgurkan håller sig i kylen någon vecka.
  6. INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): Blanda senapsfrön, ättika, vatten, socker och salt samt dillkronor, dillfrön eller dillstjälkar i en kastrull. Koka upp lagen.
  7. Låt lagen svalna.
  8. Skölj och rensa under tiden gurkorna. Skär bort ev. fula delar.
  9. Pricka hål i gurkorna med en gaffel.
  10. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Större gurkan kan du dela i grova delar.
  11. Lägg gurkarna tätt i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Lagen måste täcka.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt de inlagda gurkorna stå några dygn.
  14. Inlagda gurkor håller sig i flera månader. Förvar dem svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagd gurka:

Syltade gröna tomater
Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
Inlagd gurka med pepparrot
Inlagd gurka med pepparrot. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med pepparrot ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Auberginepaj med fetaost
Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller. En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Africana panna med kyckling, curry och grädde
Africana panna med kyckling, curry och grädde. En god exotisk rätt med kycklingfile i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk kyckling och gärna från ekologisk gård - godare och gladare kycklingar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt kyckling ugnstekt kyckling
Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling. Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling.
Svartsoppa
Svartsoppa med konjak. Serveras som förrätt till stekt gås på Mårtens Gås. Här har jag använt kalvfond. Du kan göra egen kalvfond eller göra fond på gåsen.
Här har jag använt kalvfond. Du kan göra egen kalvfond eller göra den på gåsen.
Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan i förväg.
Blod finns ju inte vanligtvis i köttdisken men det kan du ofta beställa ex. grisblod om du frågar efter det. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.
Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Räkrullar med tunnbröd
Räkrullar med tunnbröd med ingefära, färskost och dill. Goda och enkla räksnittar och tilltugg. Du kan byta ingefäran mot riven pepparrot som också blir mycket gott.
Gott till är ett mousserande vin ex. Rotari Brut eller champagne.
Surströmmingsklämma
Surströmmingsklämma med tunnbröd, surströmming, mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök. Du kan välja hårt eller mjukt tunnbröd.
Gott med västerbottenost vid sidan.
Att dricka till är öl och snaps gott.
Istället för hårt tunnbröd som på bilden kan du ta mjukt tunnbröd och rulla ihop till en rulle.
Mandelpotatis är klassiskt till surströmming men annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är goda andra sorter.
Skumtoppar på pepparkakor
Skumtoppar på pepparkakor. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på pepparkakor garnerade med strössel.
Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du spritsar dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Tänk på att skumtopparna ska stå i kylen och stelna i ca fyra timmar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook