AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Inlagd gurka

Inlagd gurka Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port pressgurka eller 1 liter x 6 burkar inlagd smågurka
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • TILL PRESSGURKA: 1 vanlig gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)
  • TILL INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): 2 kg små gurkor (västeråsgurka, druvgurka)
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 4 liter vatten
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 5 dillkronor, två tsk dillfrö, dillstjälkar eller vanlig hackad dill

Tillagning:

  1. PRESSGURKA: skiva en hel vanlig gurka tunnt. En mandolin, osthyvel eller med kniv.
  2. Blanda gurkskivorna med salt, socker, peppar och ättiksprit i en stor bunke.
  3. Massera ihop allt med handen i bunken.
  4. Låt gurkan stå och dra i bunken eller lägg i press i kylen, gärna minst en halvtimme. För att lägga i press kan du täcka gurkan med ett litet fat och sätta något tungt på ex. en skål med sockerpaketet eller ett fullt paket mjölk eller liknande.
  5. Pressgurkan håller sig i kylen någon vecka.
  6. INLAGD GURKA - inlagda små gurkor (långtidsinläggning): Blanda senapsfrön, ättika, vatten, socker och salt samt dillkronor, dillfrön eller dillstjälkar i en kastrull. Koka upp lagen.
  7. Låt lagen svalna.
  8. Skölj och rensa under tiden gurkorna. Skär bort ev. fula delar.
  9. Pricka hål i gurkorna med en gaffel.
  10. Riktigt små gurkor kan läggas in hela. Större gurkan kan du dela i grova delar.
  11. Lägg gurkarna tätt i väl rengjorda burkar och häll över lagen. Lagen måste täcka.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt de inlagda gurkorna stå några dygn.
  14. Inlagda gurkor håller sig i flera månader. Förvar dem svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Inlagd gurka:

Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Inlagd slanggurka
Inlagd slanggurka med ättika, socker, salt och peppar samt hackad persilja.
Blir också gott med hackad dill om gurkan ska serveras till fisk ex. kall inkokt lax, laxburgare eller varmrökt lax.
Rödbetor med getost
Rödbetor gratinerade med getost. Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.
Kokta, skalade och klyftade rödbetor håller sig i kylen. När det är dags att servera gratineras rödbetorna med getost och garneras med lite hackad gräslök.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Laxpudding
Laxpudding med lax, dill och potatis. Laxpudding är en klassiker med skirat smör samt en klyfta citron.
Du kan använda skivad färsk, gravad eller rökt lax.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Chorizo med pasta och ajvar
Chorizo med pasta och ajvar. Gott och enkelt. Chorizo är en stark smakrik korv. Köp färsk och fin chorizo.
Blir även gott med andra färska fina korvar.
Gör gärna hemgjord ajvar (paprikaröra) - sök här på receptfavoriter.
Vill du ha GI-variant så skippa pastan (eller välj fullkornspasta) och öka på bönor och avokado i salladen samt servera ajvaren som röra till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Wallenbergare med köttfärs
Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). Här har jag valt crème fraiche istället för grädde som är i originalreceptet.
Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.
Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd. Vidare är de stekta i olivolja istället för smör.
Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde
Strömmingslåda. Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Servera strömmingslådan med kokt potatis. En sallad på finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja, vinäger passar till.
Öl är gott till strömmingslåda. Och knäckebröd. Rosta det gärna knaprigt först.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Räkrullar med tunnbröd
Räkrullar med tunnbröd med ingefära, färskost och dill. Goda och enkla räksnittar och tilltugg. Du kan byta ingefäran mot riven pepparrot som också blir mycket gott.
Gott till är ett mousserande vin ex. Rotari Brut eller champagne.
Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär
Pannacotta med vit choklad och björnbär. Marinera gärna björnbären i det dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker utan dessertvin.
Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären.
Har du inte björnbär kan du ta delade krusbär eller delade urkärnade körsbär.
En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.
Vitlöks- och sardellsmör
Vitlöks- och sardellsmör. Gott aromsmör med smak av vitlök, sälta av sardeller samt citron och worchestersås.
Passar till grillat kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook