Kokta morötter

Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.

Vanliga vintermorötter eller andra morötter blir också goda att koka på samma vis. Då kan man dela stora morötter på längden i önskad storlek - ex. i fyra klyftor. 

4 portioner kokta morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 knippe vårmorötter eller 4-6 vintermorötter, ca 500 g
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär av blasten från morötterna ca 1 cm från skaftet.
  2. Skölj och skala morötterna. Skala noga ända upp till kanten vid fästet där jord ofta fastnat i skarven. Skölj.
  3. Dela ev. större morötter på längden och sedan snett på mitten. Vintermorötter kan du skala och förslagsvis slanta i 1 cm breda bitar eller skär i stavar likt pommes frites.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull.
  5. Lägg i morötterna och koka dem under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp och servera morötterna.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer