Kokta morötter

Introduktion och förberedelse

Knippmorötter, vanliga morötter, stora morötter eller späda fina morötter - alla är goda att koka.

Serveringsförslag

  • Toppa morötterna med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
  • Morötter är goda, billiga och nyttiga som grönsakstillbehör till det mesta.
  • Fina knippmorötter kan serveras som förrätt med en klick smör och flingsalt.
  • Eller förkoka och grilla morötterna och servera som tillbehör från grillen.

Val av morötter

Vanliga vintermorötter eller andra stora morötter blir också goda att koka. Skala, dela på längden och skär i stavar eller i önskad storlek.

Köp gärna svenska ekologiska morötter som jag tycker är godast. I Sverige är vi självförsörjande på morötter.

Varianter

  • Morötterna kan blandas med andra grönsaker som knipplök, broccoli, blomkål, vaxbönor, gröna bönor - ett förslag med andra primörer här.
  • Eller bjud på fina knippmötter med potatis.

4 portioner kokta morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 knippe knippmorötter eller vanliga tjockare 4-6 morötter typ vintermorötter ca 500 gram
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. KNIPPMORÖTTER: Skär av blasten från morötterna ca 1 cm från skaftet. Skölj och skala morötterna. Skala noga ända upp till kanten vid fästet eller skrapa rent med en skalkniv. Skölj.
  2. STORA MORÖTTER: Skala och dela större morötter på längden i förslagsvis fyra klyftor. Skär sedan i lagom långa stavar ex. 4 cm.
  3. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull.
  4. Lägg i morötterna och koka knippmorötter under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd. Tjockare vanliga morötter typ vintermorötter kan ta lite längre tid ca 15 minuter. Det beror lite på hur tjockt du skurit dem samt hur väl kokta du vill ha morötterna - det är en smaksak. Använd en provsticka eller ta upp en och smaka.
  5. Häll av vattnet.
  6. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar till morötterna i kastrullen. Vänd runt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp och servera morötterna.
E-mail
Medel: 3.8 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-07