Köttbullar i tomatsås

Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar. Kan serveras till pasta, polenta, kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa med mera. Eller användas kall som fyllning i bröd som ex. baguette. Gröp gärna ur baguetten lite innan så fyllningen får plats.
Gott i är också någon tsk curry om du gillar det.
Istället för tomater på burk kan du ta 1 kg färska plommontomater som du skållar, skalar och hackar grovt.

4 portioner köttbullar i tomatsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 burkar hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • Köttbullar: 400 g nötfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  3. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket.
  4. När tomatsåsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
  5. Köttbullar: blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  6. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  7. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  8. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  9. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  10. Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
  11. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
  12. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
  13. Nu kan du servera köttbullarna i tomatsås.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer