Adas Polo persiskt ris med köttbullar

Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.

4 portioner persiskt ris med köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt mosad potatis
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Sötsyrligt ris: 1,5 dl gröna linser
  • 2 msk pressad lime
  • 5 dl basmatris
  • 1 msk salt
  • 3 fasta potatisar
  • 6 msk smör
  • 1,5 dl russin
  • 3 msk zereshk (berberis)

Tillagning

  1. Koka linserna i en liten kastrull med 3 dl vatten och 1/2 tsk salt ca 15 minuter under lock.
  2. Miniköttbullar: Skala och riv löken i en skål.
  3. Tillsätt nötfärs, ägg, gurkmeja, salt och svartpeppar.
  4. Blanda samman alla ingredienser till färsen.
  5. Forma små köttbullar ungefär 2x2 cm.
  6. Bryn köttbullarna några i taget i smör och lägg upp i en skål.
  7. Tillsätt pressad lime till linserna. Låt svalna.
  8. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  9. Skölj riset några gånger tills vattnet blir klart i en bunke.
  10. Häll i riset i det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör om.
  11. Låt riset stormkoka i 8 minuter. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  12. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm-tjocka skivor.
  13. Häll riset i ett durkslag.
  14. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  15. Hetta upp 2 msk smör i den stora kastrullen och lägg i potatisen.
  16. Låt de bli gyllenbruna. Ta av från värmen.
  17. Hetta under tiden upp 2 msk smör i en liten kastrull.
  18. Lägg i russinen i det heta fettet tills de sväller upp. Rör inte, då kan de spricka, skaka bara kastrullen.
  19. Blanda i de kokta linserna och frästa russinen bland köttbullarna.
  20. Lägg hälften av riset på de stekta potatisarna i kastrullen.
  21. Lägg sedan köttbullarna på riset.
  22. Häll andra halvan av riset på blandningen.
  23. Lägg i 2 msk smör i klickar.
  24. Sänk till lägsta temperatur.
  25. Täck undersidan av ett grytlock med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans
  26. ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
  27. Innan riset är färdigkokt fräses zereshken (berberisen) i smör.
  28. Lägg upp riset på fat och varva med lite zereshken (berberis).
  29. Dekorera det persiska riset med köttbullarna samt potatisen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer