Adas Polo persiskt ris med köttbullar

Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.

4 portioner persiskt ris med köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt mosad potatis
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Sötsyrligt ris: 1,5 dl gröna linser
  • 2 msk pressad lime
  • 5 dl basmatris
  • 1 msk salt
  • 3 fasta potatisar
  • 6 msk smör
  • 1,5 dl russin
  • 3 msk zereshk (berberis)

Tillagning

  1. Koka linserna i en liten kastrull med 3 dl vatten och 1/2 tsk salt ca 15 minuter under lock.
  2. Miniköttbullar: Skala och riv löken i en skål.
  3. Tillsätt nötfärs, ägg, gurkmeja, salt och svartpeppar.
  4. Blanda samman alla ingredienser till färsen.
  5. Forma små köttbullar ungefär 2x2 cm.
  6. Bryn köttbullarna några i taget i smör och lägg upp i en skål.
  7. Tillsätt pressad lime till linserna. Låt svalna.
  8. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  9. Skölj riset några gånger tills vattnet blir klart i en bunke.
  10. Häll i riset i det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör om.
  11. Låt riset stormkoka i 8 minuter. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  12. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm-tjocka skivor.
  13. Häll riset i ett durkslag.
  14. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  15. Hetta upp 2 msk smör i den stora kastrullen och lägg i potatisen.
  16. Låt de bli gyllenbruna. Ta av från värmen.
  17. Hetta under tiden upp 2 msk smör i en liten kastrull.
  18. Lägg i russinen i det heta fettet tills de sväller upp. Rör inte, då kan de spricka, skaka bara kastrullen.
  19. Blanda i de kokta linserna och frästa russinen bland köttbullarna.
  20. Lägg hälften av riset på de stekta potatisarna i kastrullen.
  21. Lägg sedan köttbullarna på riset.
  22. Häll andra halvan av riset på blandningen.
  23. Lägg i 2 msk smör i klickar.
  24. Sänk till lägsta temperatur.
  25. Täck undersidan av ett grytlock med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans
  26. ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
  27. Innan riset är färdigkokt fräses zereshken (berberisen) i smör.
  28. Lägg upp riset på fat och varva med lite zereshken (berberis).
  29. Dekorera det persiska riset med köttbullarna samt potatisen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer