Viltstek

Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek.
Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.
Vill du ha ex. kokt, pressad eller mosad potatis till så kan du reda skysåsen med några dl grädde och msk smör samt smaka av den med några krossade enbär, msk messmör samt soja.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.

4 portioner viltstek

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 800 gram viltstek
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 morot, skivad
  • 30 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 5 cm purjolök, skivad
  • 3 msk majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk japansk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Stekning: 1 msk smör
  • 1 klyftad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • Skysås: 4 dl silad marinad
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl mjölk, röd standard
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg viltsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt viltsteken marinera från några timmar (förslagsvis 5 timmar) upp till 3 dagar. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Lyft upp viltsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke).
  5. Salta och peppra viltsteken runt om.
  6. Bind gärna upp steken med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  7. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden).
  8. Bryn steken runt om i en stekgryta eller stekpanna och 1 msk smör.
  9. Stek grönsakerna med steken i stekgrytan eller lägg över efterhand i en ugnsform.
  10. Tillsätt 2-3 dl av den avsilade marinaden.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader.
  12. Stek i 1,5 - 2 timmar tills köttets innertemperatur är 70 grader för mediumstekt och 77 grader för genomstekt kött.
  13. Ös viltsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.
  14. Ta ut viltsteken och låt det vila i 30 minuter.
  15. Planera tillbehör som potatisgratäng, gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  16. Sila av skyn från ugnspannan i en står såskastrull.
  17. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.
  18. Servera viltsteken i skivor med den redda stekskyn och tillbehör.
  19. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen så att det precis täcker potatisen.
  20. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer