Viltstek

Introduktion och förberedelse

Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek. Av stekskyn lagar du en god rödvinssås.

Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.

Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.

Variant med gräddigare sås:

Vill du ha kokt, pressad eller mosad potatis till så passar det att smaksätta skysåsen till en gräddig sås med några dl grädde samt mixa i någon msk smör innan servering. Smaka av såsen med något krossat enbär, någon msk messmör samt en tsk kinesisk soja.

Att dricka till:

Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien

4 portioner viltstek

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 800 gram viltstek
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 morot, skivad
  • 30 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 5 cm purjolök, skivad
  • 3 msk majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk japansk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Stekning: 1 msk smör
  • 1 klyftad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • Skysås: 4 dl silad marinad
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl mjölk, röd standard
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg viltsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt viltsteken marinera från några timmar (förslagsvis 5 timmar) upp till 3 dagar. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Lyft upp viltsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke).
  5. Salta och peppra viltsteken runt om.
  6. Bind gärna upp steken med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  7. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden).
  8. Bryn steken runt om i en stekgryta eller stekpanna och 1 msk smör.
  9. Stek grönsakerna med steken i stekgrytan eller lägg över efterhand i en ugnsform.
  10. Tillsätt 2-3 dl av den avsilade marinaden.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader.
  12. Stek i 1,5 - 2 timmar tills köttets innertemperatur är 70 grader för mediumstekt och 77 grader för genomstekt kött.
  13. Ös viltsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.
  14. Ta ut viltsteken och låt det vila i 30 minuter.
  15. Planera tillbehör som potatisgratäng, gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  16. Sila av skyn från ugnspannan i en står såskastrull.
  17. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.
  18. Servera viltsteken i skivor med den redda stekskyn och tillbehör.
  19. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen så att det precis täcker potatisen.
  20. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.