Grönpepparsås

Introduktion och förberedelse

En god sås med smak av grönpeppar - en variant på pepparsås. God sås till biff (pepparbiff), anka, kyckling, viltkött, fläskfilé, entrecote med mera.

Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd).

Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja.

Grönpeppar kan variera i styrka

Grönpeppar kan variera i styrka beroende på märke har jag upptäckt. Torkad grönpeppar brukar vara rätt samma styrka. Inlagd grönpeppar kan vara stark. Är du osäker på hur stark din grönpeppar är så kan du börja med några korn och sedan smaka av med mer på slutet till lagom hetta.

Med steksky, buljongtärning eller hemgjord buljong

Steker du anka, kyckling eller kött så ta gärna stekskyn och skippa buljongtärning. Godast blir det annars med en riktig fond av kött, kyckling, fisk eller grönsak - välj beroende på vad såsen serveras till - grönsaksbuljong funkar till allt.

Med extra fin grönpeppar

Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.

4 portioner grönpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 msk torkade grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2,5 dl valfri fond eller vatten och en halv buljongtärning av kött, kyckling, fisk eller grönsak (beroende på vad såsen serveras till - grönsaksbuljong funkar till allt)
  • 2 dl grädde
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus japansk soja

Tillagning

  1. Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  4. Tillsätt schalottenlök samt hälften av grönpepparn och rör runt. Fräs någon minut.
  5. Häll i fond eller vatten och buljongtärning samt grädde.
  6. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  7. Red såsen genom att röra i ljus maizenaredning till önskad tjocklek.
  8. Tillsätt och smaka av med crème fraiche, soja och gelé.
  9. Tillsätt resten eller mer krossad grönpeppar efter tycke. Grönpeppar kan vara olika stark så därför tycker jag det är bäst att smaka av med så mycket grönpeppar du vill på slutet.
E-mail
Medel: 3.7 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-08