Grönpepparsås

Introduktion och förberedelse

En god sås med smak av grönpeppar - en variant på pepparsås.

Serveringsförslag

Grönpepparsås passar till det mesta som biff, anka, kyckling, lamm, viltkött som hjortfilé, älgfilé, vildsvinsfilé, fläskfilé, oxfilé, entrecote, grillade grönsaker, grillad lax med mera.

Grönpeppar kan variera i styrka

Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd).

  • Grönpeppar kan variera i styrka beroende på märke. Torkad grönpeppar brukar vara rätt samma styrka. Inlagd grönpeppar kan vara stark. Är du osäker på hur stark din grönpeppar är så kan du börja med några korn och sedan smaka av med mer på slutet till lagom hetta.

Tips

  • Steker du anka, kyckling eller kött så smaksätt gärna såsen genom att sila ned stekskyn och skippa då buljongtärning.
  • Godast blir det annars med en riktig fond av kött, kyckling eller fisk - välj beroende på vad såsen serveras till. Grönsaksbuljong funkar till allt.

Varianter

Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja.

Med extra fin grönpeppar

Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.

4 portioner grönpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 msk torkade grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2,5 dl valfri hemgjord fond (ej koncentrerad) eller blanda 2,5 dl hett vatten och 1/2 buljongtärning eller 1/2 msk koncentrerad flytande fond av kött, kyckling, fisk eller grönsak
  • 2 dl grädde
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus japansk soja

Tillagning

  1. Värm hemgjord fond eller vatten och rör ut en halv buljongtärning eller 1/2 msk koncentrerad flytande fond. Ställ åt sidan till senare.
  2. Krossa grönpeppar så fint du kan i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  3. Skala och finhacka schalottenlöken.
  4. Värm en såskastrull och smält smöret.
  5. Tillsätt schalottenlök samt hälften av grönpepparn och rör runt. Fräs någon minut.
  6. Häll i fonden samt grädde.
  7. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  8. Red såsen genom att röra i ca 2 msk ljus maizenaredning eller önskad mängd till önskad tjocklek.
  9. Rör i crème fraiche, soja och gelé samt smaka av med salt.
  10. Tillsätt resten eller mer krossad grönpeppar efter smak. Grönpeppar kan vara olika stark så därför tycker jag det är bäst att smaka av med mer grönpeppar på slutet så att såsen ej blir för stark. Man kan även servera lite mald grönpeppar vid sidan att strö över för de som vill ha extra grönpeppar.
E-mail
Medel: 3.6 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-10