Grönpepparsås

En god sås med smak av grönpeppar - en variant på pepparsås. God sås till biff (pepparbiff), anka, kyckling, viltkött, fläskfilé mm.

Steker du anka, kyckling eller kött så ta gärna stekskyn och skippa buljongtärning. Godast blir det med en riktig fond av kött, kyckling, fisk eller grönsak - välj beroende på vad såsen serveras till - grönsaksbuljong funkar till allt.

Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd). Vill du laga en riktigt fin och god grönpepparsås så kan du använda en extra fin peppar som grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se

Istället för ljus soja kan du ta några droppar kinesisk soja.

4 portioner grönpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 msk grönpepparkorn
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk maizena, ljus redning
  • 2,5 dl valfri fond eller vatten och en halv buljongtärning av kött, kyckling, fisk eller grönsak (beroende på vad såsen serveras till - grönsaksbuljong funkar till allt)
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 tsk vinbärsgelé
  • 1 tsk ljus japansk soja

Tillagning

  1. Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  4. Tillsätt schalottenlök samt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  5. Häll i fond eller vatten och buljongtärning samt grädde.
  6. Koka grönpepparsåsen i någon minut under omrörning.
  7. Tillsätt och smaka av med crème fraiche, soja och gelé samt ev. mer krossad grönpeppar efter tycke. Värm men koka ej.
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer