Renskav med kantareller

Introduktion och förberedelse

Renskav med kantareller eller annan svamp. Grädde, Dijonsenap och lök ger god smak åt renskaven.

Varianter

Istället för kantareller kan du ta skogschampinjon, vanlig champinjon eller valfri matsvamp - Karljohan eller Citronskivling blir mycket gott. Torkad trattkantarell funkar utmärkt också.

Det frysta kantareller eller mixad fryst svamp som funkar bra att använda.

Blir också gott med älgskav eller hjortskav.

Vill du ha vegan eller vegetarisk variant så laga med vegetarisk/vegan skav med pulled vego skav ex. pulled Oumph samt mjölkfritt margarin och havregrädde eller sojagrädde.

Serveringsförslag

Till grytan är det gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, råris eller tagliatelle eller valfria tillbehör. Vidare passar frysta lingon och hackad persilja som garnering eller rårörda lingon till. Kokta grönsaker som broccoli, morötter eller bönor; gelé samt inlagd gurka eller saltgurka passar också till.

Portionsberäkning renskav

Här har jag räknat 1 paket renskav som vägde 240 gram - man kan ta mer upp till 500 gram om man vill.

4 portioner renskav med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl förvälld svamp som kantareller, ca 1 liter färsk svamp
  • 240 gram renskav, 1 pkt fryst
  • 4 msk smör
  • 1 msk olja som majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1-2 msk ljus japansk soja eller 1/2 - 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 4 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Ta ur renskaven ur paketet och skär den i tärningar. Lägg på en tallrik att tina medan du hackar lök och fräser svamp.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Rensa och hacka kantarellerna om du ej använder förvälld svamp.
  4. Fräs löken i en msk olja. Lägg över på en tallrik.
  5. Fräs svampen i en torr panna några minuter tills den tappat det mesta av sin vätska.
  6. Tillsätt sedan 2 msk smör och fräs någon minut. Lägg över på tallriken med löken.
  7. Bryn renskaven i 2 msk smör runt om några minuter.
  8. Tillsätt lök och svamp samt rör om.
  9. Rör i mjölet.
  10. Vispa i vatten och grädde samt koka upp och låt koka på låg värme i minst 5 minuter.
  11. Smaksätt renskaven med Dijonsenap, soja, peppar och salt.
  12. Renskav med kantareller är klart att servera med önskat tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, pasta eller ris.
  13. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 367 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.