Slånbärsgelé
Gör egen slånbärsgelé. Gott att servera till svensk husmanskost som vilt, stek, köttbullar, kåldolmar, tjälknöl, renskav med mera.
Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst.
Gelén går även att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost. Frys dem då själv ett dygn innan.
Av 2 liter slånbär fick jag ut 5 dl råsaft. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. I detta fall 4,5 dl.
Tillagning
- Skölj och rensa slånbären. Frys dem över natten. Har du plockat frostbitna slånbär så behöver du ej det.
- Skala äpplet och skär bort kärnor samt tärna det.
- Koka äppelbitar, slånbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme.
- Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
- Mät saften. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. Av 2 liter slånbär fick jag ut 5 dl råsaft. I detta fall blir det då 4,5 dl socker. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
- Skumma och gör geléprovet. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. Stelnar den ej så köp extra fruktpektin (som finns i affären) och gör som det står på flaskan.
- Fördela gelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar. Förvara sedan svalt och mörkt.
Hållbarhet och konsistens
- Sterilisera gärna glasburkarna för en mer hållbar hemgjord gelé i ugnen 10 minuter på 125 grader.
- Ska du spara gelén länge så använd gärna gelésocker eller syltsocker som har konserveringsmedel tillsatt. Eller tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat.
- För en ännu fastare slånbärsgelé använd syltsocker eller gelésocker eller tillsätt citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.
- Här har jag med lite syrligt äpple för att få med pektin, smak och konsistens. Det är dock helt valfritt med äpple.
Du behöver
- Du behöver sil att hälla av saften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas - den är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra.
- Två små fina glasburkar eller konservburkar på ca 5 dl styck använde jag. Begagnade rengjorda glasburkar med lock funkar utmärkt.
Förvaring
Ställ gelén svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade.
Öppnad burk håller en vecka i kylen - och minst en månad om du har extra konserveringsmedel i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal