Vegansk gryta

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på veganskt gryta där man kokar grunden med lök, kokosmjölk och curry någon timme för god smak och sedan tillsätter de grönsaker eller ingredienser man vill. Här med svamp, blomkål, broccoli, gröna ärtor och spenat.

På bilden serverad med paprikahummus och gott irakiskt platt bröd samt basmatiris kokt med en kanelstång och muskotblommor eller lyxa till med indiskt ris.

Vidare kan man ha mango chutney, rabarberchutney, picklad mango, naan bröd, chilisås som topping och rostad lök som garnering.

Justera hettan med så mycket chili du vill. Man kan även göra egen curry och ha i grytan.

Gryta som blir över kan du göra matlådor av eller frysa in.

Varianter

Annat gott i grytan förutom grönsaker är tofu, sojaprotein, kikärter, adzukibönor, linser, gula ärtor och stora vita bönor. Vidare kan man koka med tärnat äpple eller torkad frukt som aprikoser i currygrunden.

Andra grönsaker som passar är gröna sojabönor, bok choy, purjolök, tomater, grönkål, vitkål, rödkål, brysselkål, rotfrukter som potatis, kålrot, persiljerot, rotselleri; eller minimajs, groddar osv osv.

Enkelt blir det med frysta grönsaker - köp lite blandade sorter eller en färdigblandad påse med wokgrönsaker eller annan grönsaksblandning.

6 portioner vegansk gryta

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 äpple
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk garam masala
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk vanligt currypulver
  • 10 currylöv (valfritt)
  • 5 hela muskotblommor (valfritt)
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1 liter vatten
  • 2 morötter eller 10 minimorötter
  • 1 huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 450 gram fryst bladspenat
  • 250 gram gröna ärtor
  • 200 gram färsk blandad svamp eller fryst svampmix
  • 4 msk ljus maizenaredning
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2,5 dl Imat havregrädde eller sojagrädde

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Skala och tärna äpple.
  2. Fräs lök, vitlök och äpple i olja i några minuter i en stor gryta.
  3. Tillsätt garam masala, curry, chiliflakes (samt ev. curryblad och muskotblommor). Fräs någon minut till.
  4. Tillsätt kokosmjölk och vatten samt grönsaksbuljong. Koka i en timme på låg värme under lock. Rör då och då. Se upp så det ej bränns i botten.
  5. Skala morötter och skär i bitar. Tillsätt morötter. Fortsätt tillsätta grönsaker och koka upp mellan.
  6. Rensa och skär blomkål i buketter. Tillsätt dem.
  7. Rensa och dela samt tillsätt svamp.
  8. Tillsätt ärtor och spenat.
  9. Tillsätt havregrädde eller sojagrädde. Koka upp.
  10. Smaka av med salt och svartpeppar samt chili, garam masala och currypulver.
  11. Rör i ljus maizenaredning och koka upp. Justera så att grytan blir så tjock du vill ha den.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.