Vegansk pasta

Vegansk pasta med soltorkade tomater, chili, ruccola, rostad vitlök, basilika och olivolja.

Pastan passar både till fest som till vardags. Pasta utan ägg eller mejeriprodukter.

Gott med bröd som focaccia till toppat med ex. Tofutti Creamy Smooth (sojafärskost) med örter och vitlök.

Ica Basic pasta sortiment är utan ägg och passar veganer - dessutom är den billig. Det finns fler sorters torr pasta som är utan ägg - kontrollera innehållsförteckningen på paketet.

Har du ej tid att rosta vitlöken så kan du också pressa 3-4 klyftor och koka med oljan och chilin några minuter. Då går pastan mycket snabbare att laga.

Ett tips är att passa på att rosta flera hela vitlökar när du ändå har ugnen igång. Rostad vitlök kan du sedan ha i kylen eller frysen och ha som tillbehör eller använda i matlagning.

4 portioner vegansk pasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti ex. Ica Basic (utan ägg)
  • 2 hela vitlökar
  • 1 tsk olivolja till rostad vitlök
  • 1/2 dl olivolja samt olja från soltorkade tomater
  • 1 tsk chiliflakes eller 1 färsk röd spansk chili
  • 1 burk soltorkade tomater i olja, ca 200 gram
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 65 gram ruccola (en påse)

Tillagning

  1. Rostad vitlök: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Plocka bort det yttersta skalet på de hela vitlökarna.
  3. Lägg dem i en ugnsfast form och vänd runt dem i lite olivolja. Ställ dem med fästet nedåt.
  4. Rosta vitlöken i mitten av ugnen i 35 minuter eller tills den är mjuk.
  5. Börja koka vatten till pastan när du har ca 20 minuter kvar på vitlöken.
  6. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna i en lite kastrull.
  7. Tillsätt olivolja och chili (dela, kärna ur och hacka färsk chili).
  8. Hacka de soltorkade tomaterna.
  9. Strimla den färska basilikan och lägg i en skål med de soltorkade tomaterna.
  10. Koka pastan enligt paket (Ica Basic spagetti 7-8 minuter). Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
  11. Koka under tiden chilin i oljan någon minut. Ta av från värmen och låt stå.
  12. Dela på de hela rostade vitlökarna horisontellt på mitten så att man kan komma åt den rostade vitlöken.
  13. Häll av spagettin och blanda med chilioljan samt vänd i soltorkade tomater, basilika och hälften av ruccolan.
  14. Smaka av med salt.
  15. Servera spagettin med resten av ruccolan samt den rostade vitlöken. Tips är att klämma ut den mjuka vitlöken över pastan och blanda runt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.