Vegansk pasta

Vegansk pasta med soltorkade tomater, chili, ruccola, rostad vitlök, basilika och olivolja. Pasta utan ägg eller mejeriprodukter. Veganpastan passar både till fest som till vardags. Gott med bröd till toppat med ex. Tofutti Creamy Smooth (sojafärskost) med örter och vitlök.

Ica Basic pasta sortiment är utan ägg och passar veganer - dessutom är den billig. Det finns fler sorters torr pasta som är utan ägg så kolla paketet först.

Har du ej tid att rosta vitlöken så kan du också pressa 3-4 klyftor och koka med oljan och chilin några minuter. Då går pastan mycket snabbare att laga. Ett tips är att rosta flera hela vitlökar när du ändå har ugnen igång. Dessa kan du sedan ha i kylen eller frysen och ha som tillbehör eller använda i matlagning.

4 portioner vegansk pasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti ex. Ica Basic (utan ägg)
  • 2 hela vitlökar
  • 1 tsk olivolja till rostad vitlök
  • 1/2 dl olivolja samt olja från soltorkade tomater
  • 1 tsk chiliflakes eller 1 färsk röd spansk chili
  • 1 burk soltorkade tomater i olja, ca 200 gram
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 65 gram ruccola (en påse)

Tillagning

  1. Rostad vitlök: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Plocka bort det yttersta skalet på de hela vitlökarna.
  3. Lägg dem i en ugnsfast form och vänd runt dem i lite olivolja. Ställ dem med fästet nedåt.
  4. Rosta vitlöken i mitten av ugnen i 35 minuter eller tills den är mjuk.
  5. Börja koka vatten till pastan när du har ca 20 minuter kvar på vitlöken.
  6. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna i en lite kastrull.
  7. Tillsätt olivolja och chili (dela, kärna ur och hacka färsk chili).
  8. Hacka de soltorkade tomaterna.
  9. Strimla den färska basilikan och lägg i en skål med de soltorkade tomaterna.
  10. Koka pastan enligt paket (Ica Basic spagetti 7-8 minuter). Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
  11. Koka under tiden chilin i oljan någon minut. Ta av från värmen och låt stå.
  12. Dela på de hela rostade vitlökarna horisontellt på mitten så att man kan komma åt den rostade vitlöken.
  13. Häll av spagettin och blanda med chilioljan samt vänd i soltorkade tomater, basilika och hälften av ruccolan.
  14. Smaka av med salt.
  15. Servera spagettin med resten av ruccolan samt den rostade vitlöken. Tips är att klämma ut den mjuka vitlöken över pastan och blanda runt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer