Vegan majonnäs

Vegan majonnäs med rapsolja, Dijonsenap, vitvinsvinäger och kikärtsspad aqua faba.

En god vegomajonnäs utan ägg - istället binder senap och kikärtsspad oljan till majonnäsliknande tjock sås eller dressing.

2,5 dl vegan majonnäs

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 3 msk kikärtsspad aqua faba
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 2,5 dl rapsolja, solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Mät upp kikärtsspad aqua faba, vitvinsvinäger, salt och senap i en skål.
  2. Tillsätt några droppar olja i taget och vispa kraftigt.
  3. Tillsätt därefter lite av oljan i taget under vispning.
  4. Använd en stavmixer eller elvisp att vispa till majonnäsen hastigt på slutet så tjocknar den extra.
Ingredienser till majonnäsen: vitvinsvinäger, salt, Dijonsenap, rapsolja och kikärtsspad aqua faba.
Ingredienser till majonnäsen: vitvinsvinäger, salt, Dijonsenap, rapsolja och kikärtsspad aqua faba.

Serveringsförslag

Vegansk majonnäs passar som vanlig majonnäs till salladsdressing, burgare, mackor, kokta eller grillade grönsaker och som sås till det mesta.

Tips

  • Kikärtsspad eller aqua faba finns i burkar eller paket med kokta kikärter. Du tar bara spadet och använder kikärterna till annat.
  • Vitvinsvänger kan bytas mot pressad citron, risvinäger eller cidervinäger.

Smaksättningar

  • Blanda till hamburgerdressing med Bostongurka, rostad lök, ketchup och sriracha.
  • Blanda med Oatly Fraiche, chilisås (ketchupvarianten) och tabasco till vegan Rhode Islandsås.
  • Tillsätt några droppar tryffelolja för tryffelmajonnäs.
  • Tillsätt 1/2 pressad vitlök eller några klyftor rostad vitlök för vitlöksmajonnäs likt en Aioli.
  • Tillsätt 1/2 pressad vitlök, något krm cayenne och några korn saffran för en vegan Rouille.
  • Tillsätt 2 krm chiliflakes eller annan valfri chili för chilimajonnäs.
  • Tillsätt någon tsk Sriracha för Srirachamajonnäs.
  • Blanda med någon msk ajvar för en god paprika- ajvarmajonnäs.
  • Blanda med strimlad vitkål för en vegan Coleslaw.
  • Med hackad dill för dillmajonnäs.
  • Blanda med Bostongurka för gurkmajonnäs.
  • Med curry och pickles för remouladsås.
E-mail
Medel: 4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-05

Tillbehör och liknande: