Tzatziki med zucchini

Introduktion och förberedelse

Tzatziki med zucchini istället för riven gurka - en zucchiniziki. 

Zucchiniziki är ett alternativ till vanlig tzatziki som är en grekisk kall sås med riven gurka, grekisk matyoghurt och vitlök.

Lätt- och snabblagat.

Enkelt att dubblera och laga till många. Har du mycket zucchini att riva så kan du riva i en matberedare.

Serveringsförslag

Varianter

  • Gott i är även lite olivolja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar men det är valfritt.
  • Gillar du vitlök så kan du ha mer vitlök än en klyfta.
  • Gott är även att riva med andra ingredienser som finriven gurka, morot, äpple, riven zucchini, rotselleri eller rödbeta.
  • Vill du inte ha vitlök i så kan du utesluta vitklöken. 
  • Turkisk matyoghurt funkar också bra. Vidare kan man blanda ut med crème fraiche och gräddfil om man vill.
  • Man kan också hälla av vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter för en riktigt krämig tzatziki.
  • Överkurs är att fermentera egen matyoghurt från grädde.

Vegan zucchinitziki 

Vegan tzatziki kan du laga med havregurt istället för matyoghurt.

Zucchinzikin serverad med grillad lammkotlett, rostad färskpotatis hasselbacksstil; tomatsallad med mozzarella och basilika; marinerade vita bönor med rödlök. Zucchinzikin serverad med grillad lammkotlett, rostad färskpotatis hasselbacksstil; tomatsallad med mozzarella och basilika; marinerade vita bönor med rödlök.

4 portioner zucchinitzatziki

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl grekisk matyoghurt
  • 1,5 dl riven zucchini
  • 1/2 tsk flingsalt eller 2 krm vanligt salt
  • 1 tsk olivolja (valfritt)
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)
  • 1 vit balsamvinäger, mild vinäger eller citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj zucchinin. Dela den. Skala den om du vill.
  2. Riv zucchinin grovt på ett rivjärn eller i matberedare.
  3. Lägg den rivna zucchinin i en skål.
  4. Tillsätt och rör i matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Gott i är också att smaka av med olivolja, vinäger eller citron.
  5. Låt gärna zucchintzatzikin stå några timmar i kylen och få smak. Kan förberedas i god tid. Håller några dagar i kylen.
  6. Vid servering så kan du garnera med lite extra olivolja samt hackad persilja eller blad av bladpersilja, lite riven zucchini, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-26

Liknande recept: