Tzatziki med zucchini
Tzatziki med zucchini istället för riven gurka - en zucchiniziki.
Zucchiniziki är ett alternativ till vanlig tzatziki som är en grekisk kall sås med riven gurka, grekisk matyoghurt och vitlök.
Lätt- och snabblagat.
Enkelt att dubblera och laga till många. Har du mycket zucchini att riva så kan du riva i en matberedare.
Tillagning
- Skölj zucchinin. Dela den. Skala den om du vill.
- Riv zucchinin grovt på ett rivjärn eller i matberedare.
- Lägg den rivna zucchinin i en skål.
- Tillsätt och rör i matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Gott i är också att smaka av med olivolja, vinäger eller citron.
- Låt gärna zucchintzatzikin stå några timmar i kylen och få smak. Kan förberedas i god tid. Håller några dagar i kylen.
- Vid servering så kan du garnera med lite extra olivolja samt hackad persilja eller blad av bladpersilja, lite riven zucchini, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Serveringsförslag
- Funkar till vardags eller fest.
- Zucchinitzikin är god som kall sås och är god till det mesta ex. grillade lammkotletter som jag hade på bilden. Lammkotletterna marinerade jag i lite olivolja, vitlök, timjan, rosmarin och salvia samt grillade; till hade jag rostad färskpotatis i Hasselbacksstil - lite skivade upptill; en tomatsallad med mozzarella och basilika samt marinerade vita bönor med rödlök.
- Passar vidare till annat grillat, lammfärsbiffar, köttfärsbiffar, grillad aubergine, vegetarisk tillbehör eller på en buffé.
Varianter
- Gott i är även lite olivolja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar men det är valfritt.
- Gillar du vitlök så kan du ha mer vitlök än en klyfta.
- Gott är även att riva med andra ingredienser som finriven gurka, morot, äpple, riven zucchini, rotselleri eller rödbeta.
- Vill du inte ha vitlök i så kan du utesluta vitklöken.
- Turkisk matyoghurt funkar också bra. Vidare kan man blanda ut med crème fraiche och gräddfil om man vill.
- Man kan också hälla av vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter för en riktigt krämig tzatziki.
- Överkurs är att fermentera egen matyoghurt från grädde.
Vegan zucchinitziki
Vegan tzatziki kan du laga med havregurt istället för matyoghurt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal