Tzatziki med gurka och morot

Introduktion och förberedelse

En kall, enkel, snabb och god variant på tzatziki med morot som komplement till den vanliga gurkan.

Laga tzatziki med svenska närodlade morötter som ger en god fyllig och lite söt touch på röran. Dessutom klimatvänligt. Köp gärna kravmärkta och ekologiskt odlade morötter.

Serveringsförslag

Passar till allt som vanlig tzatziki passar till - en kall sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.

Förvaring

Förvaras i kylen och håller några dagar.

Varianter

Andra saker som passar att riva eller strimla fint och blanda i är rödkål, vitkål, spetskål, rotselleri, kålrot, tärnad tomat, riven zucchini och riven rödbeta.

4 portioner tzatziki med gurka och morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 1 gurka
  • 2 morötter

Tillagning

  1. Skölj gurkan.
  2. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och pressa ur vätskan.
  3. Lägg i en stor skål.
  4. Skala och riv morötterna fint och tillsätt till skålen.
  5. Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om.
  6. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det. Du kan också ha i någon msk olivolja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06