Hemgjord matyoghurt

Introduktion och förberedelse

Hemgjord matyoghurt eller gräddyoghurt. Nu har jag vart i Danmark på fermenteringskurs och fermenterat egen matyoghurt. Riktigt krämig och god blev den.

Du kan blanda yoghurten med bär till egen lyxig bäryoghurt. Matyoghurten kan också serveras eller användas till all slags mat precis som vanlig matyoghurt. Ex som kall sås ex. till grillat eller buffé smaksatt med ex. pressad vitlök och lime, sweet chilisås, örter eller till tzatziki.

Vad händer i yoghurt när den surnar: yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.

Du kan jäsa matyoghurten med naturell yoghurt som start eller frystorkad yoghurtkultur. Finns att beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

Blandar du i bär i yoghurten så tänk på att om du ej är säker på vad som är på bären (importerade färska och frysta bär) så koka dem då och låt svalna innan du blandar dem i yoghurten. Detta gäller speciellt om yoghurten ska förvaras några dagar.

1 liter hemgjord matyoghurt

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 4 dagar 2 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 1 liter grädde
  • 2 msk naturell yoghurt eller 5 gram yoghurtkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp grädden till 82 grader och ta av från värmen.
  2. Låt svalna till 43 grader.
  3. Blanda i yoghurt eller yoghurtkulturen i en dl av grädden och blanda sedan denna i resten av grädden. Rör om väl.
  4. Häll över och kör 8 timmar på 43 grader i en yoghurtmaskin. Eller låt stå i 24 timmar och håll temperaturen så nära 43 grader du kan under de första 8 timmarna. Detta är svårt att göra på spisen så ett tips är att sätta på lock, slå in kastrullen i en filt och ett täcke och sätta den på sängen så håller nog värme för att yoghurtjäsningen ska komma en bra bit på väg.
  5. Häll upp i en burk eller kanna och låt stå kallt och orörd i kylen över natten. Rör om matyoghurten.
  6. Nu kan du använda din matyoghurt till det du önskar. Håller minst 4-5 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 257 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer