Hemgjord matyoghurt

Hemgjord matyoghurt eller gräddyoghurt. Nu har jag vart i Danmark på fermenteringskurs och fermenterat egen matyoghurt. Riktigt krämig och god blev den.

Du kan blanda yoghurten med bär till egen lyxig bäryoghurt. Matyoghurten kan också serveras eller användas till all slags mat precis som vanlig matyoghurt. Ex som kall sås ex. till grillat eller buffé smaksatt med ex. pressad vitlök och lime, sweet chilisås, örter eller till tzatziki.

Vad händer i yoghurt när den surnar: yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.

Du kan jäsa matyoghurten med naturell yoghurt som start eller frystorkad yoghurtkultur. Finns att beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

Blandar du i bär i yoghurten så tänk på att om du ej är säker på vad som är på bären (importerade färska och frysta bär) så koka dem då och låt svalna innan du blandar dem i yoghurten. Detta gäller speciellt om yoghurten ska förvaras några dagar.

1 liter hemgjord matyoghurt

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 4 dagar 2 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 1 liter grädde
  • 2 msk naturell yoghurt eller 5 gram yoghurtkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp grädden till 82 grader och ta av från värmen.
  2. Låt svalna till 43 grader.
  3. Blanda i yoghurt eller yoghurtkulturen i en dl av grädden och blanda sedan denna i resten av grädden. Rör om väl.
  4. Häll över och kör 8 timmar på 43 grader i en yoghurtmaskin. Eller låt stå i 24 timmar och håll temperaturen så nära 43 grader du kan under de första 8 timmarna. Detta är svårt att göra på spisen så ett tips är att sätta på lock, slå in kastrullen i en filt och ett täcke och sätta den på sängen så håller nog värme för att yoghurtjäsningen ska komma en bra bit på väg.
  5. Häll upp i en burk eller kanna och låt stå kallt och orörd i kylen över natten. Rör om matyoghurten.
  6. Nu kan du använda din matyoghurt till det du önskar. Håller minst 4-5 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept