Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine

Introduktion och förberedelse

Lammfärsspett med tzatziki och grillad aubergine samt klyftpotatis.

Istället för lammfärs kan du ta annan färs som nötfärs eller kycklingfärs - se då till att kycklingspetten är helt genomstekta.

Att dricka till

Vintips till är rött vin som ex. av druvan Cabernet Sauvignon eller Merlot.

4 portioner lammfärsspett med tzatziki

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk Garam Masala curry (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk finhackad persilja (valfritt)
  • KLYFTPOTATIS: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • GRILLADE AUBERGINER: 400 gram auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • TZATZIKI: 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl grekisk matyoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • TILLBEHÖR: 4 port tomatsallad eller grönsallad

Tillagning

  1. KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  5. Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Medan klyftpotatisen steker i ugnen lagar du resten. Tänd ex. grillen.
  6. GRILLADE AUBERGINER: Skölj och skiva auberginerna.
  7. Lägg dem i en stor bunke och salta dem och blanda runt. Låt stå i 5-10 minuter.
  8. Blanda under tiden färsen till lammfärsspetten - se nedan.
  9. Skölj bort saltet från aubergineskivorna i ett durkslag och skaka av vattnet.
  10. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. När du stekt alla skivor så lägger du tillbaks dem i en stor stekpanna med lock (ev. den du stekt i). Stek sedan på låg värme i 5-10 minuter tills aubergineskivorna är mjuka och genomstekta. Grillar du auberginen så höj gallret, flytta dem till sidan eller sänk värmen på grillen så att skivorna inte bränns men lagas klart några minuter till.
  11. Smaka av de stekta aubergineskivorna med salt och peppar. Lägg i en serveringsform som tål ugnen och håll varma med potatisen.
  12. LAMMFÄRSSPETT: Riv eller hacka löken.
  13. Pressa vitlöken.
  14. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta dock lite vatten i taget tills färsen är formbar men ej för lös att trycka fast på spetten.
  15. Forma färsen till långa korvar som du trycker fast på spett. Gör 2-3 spett per portion.
  16. Grilla dem på utegrill eller stek lammspetten i stekpanna eller grillpanna i ca 10 minuter runt om till spetten fått färg och är genomstekta. Lägg sedan över i ugnsformen med aubergineskivorna och håll varma i ugnen.
  17. TZATZIKI: lägg upp yoghurt i en skål, blanda i pressad vitlök, rör om väl.
  18. Blanda i den rivna gurkan. Rör om. Salta vid behov. Ta grovriven svartpeppar överst.
  19. Servera lammfärsspetten med de grillade aubergineskivorna samt tzatzikin och klyftpotatis till. Gärna en tomatsallad eller grönsallad till också.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 655 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16