Stekt aubergine äggplanta med tzatziki

Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.
 

4 portioner stekt aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 1 pressad vitlök
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skölj och skiva auberginerna.
  2. Lägg dem i en stor bunke och salta dem och blanda runt. Låt stå i 5-10 minuter.
  3. Skölj bort saltet i ett durkslag och skaka av vattnet.
  4. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. När du stekt alla skivor så lägger du tillbaks dem i en stor stekpanna med lock (ev. den du stekt i). Stek sedan på låg värme i 5-10 minuter tills aubergineskivorna är mjuka och genomstekta. Grillar du auberginen så höj gallret, flytta dem till sidan eller sänk värmen på grillen så att skivorna inte bränns men lagas klart några minuter till.
  5. Smaka av de stekta aubergineskivorna med salt och peppar.
  6. Gör en enkel tzatziki: Skölj och riv gurkan grovt.
  7. Lägg upp yoghurt i en skål.
  8. Blanda i pressad vitlök och rör om väl.
  9. Blanda i den rivna gurkan, citronsaft och olivolja.
  10. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera de grillade eller stekta aubergineskivorna med tzatzikin och bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer