Stekt aubergine äggplanta med tzatziki

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

4 portioner stekt aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 1 pressad vitlök
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skölj och skiva auberginerna.
  2. Lägg dem i en stor bunke och salta dem och blanda runt. Låt stå i 5-10 minuter.
  3. Skölj bort saltet i ett durkslag och skaka av vattnet.
  4. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. När du stekt alla skivor så lägger du tillbaks dem i en stor stekpanna med lock (ev. den du stekt i). Stek sedan på låg värme i 5-10 minuter tills aubergineskivorna är mjuka och genomstekta. Grillar du auberginen så höj gallret, flytta dem till sidan eller sänk värmen på grillen så att skivorna inte bränns men lagas klart några minuter till.
  5. Smaka av de stekta aubergineskivorna med salt och peppar.
  6. Gör en enkel tzatziki: Skölj och riv gurkan grovt.
  7. Lägg upp yoghurt i en skål.
  8. Blanda i pressad vitlök och rör om väl.
  9. Blanda i den rivna gurkan, citronsaft och olivolja.
  10. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera de grillade eller stekta aubergineskivorna med tzatzikin och bröd till.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.