Stekt aubergine äggplanta med tzatziki

Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

4 portioner stekt aubergine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 1 pressad vitlök
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skölj och skiva auberginerna.
  2. Lägg dem i en stor bunke och salta dem och blanda runt. Låt stå i 5-10 minuter.
  3. Skölj bort saltet i ett durkslag och skaka av vattnet.
  4. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. När du stekt alla skivor så lägger du tillbaks dem i en stor stekpanna med lock (ev. den du stekt i). Stek sedan på låg värme i 5-10 minuter tills aubergineskivorna är mjuka och genomstekta. Grillar du auberginen så höj gallret, flytta dem till sidan eller sänk värmen på grillen så att skivorna inte bränns men lagas klart några minuter till.
  5. Smaka av de stekta aubergineskivorna med salt och peppar.
  6. Gör en enkel tzatziki: Skölj och riv gurkan grovt.
  7. Lägg upp yoghurt i en skål.
  8. Blanda i pressad vitlök och rör om väl.
  9. Blanda i den rivna gurkan, citronsaft och olivolja.
  10. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera de grillade eller stekta aubergineskivorna med tzatzikin och bröd till.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept