Grillade lammkotletter med grönsaker

Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås. Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.

Räkna 4 stora lammkotletter eller 8 medelstora eller 12 små lammkotletter - totalt ca 800 gram med ben.

Du kan också köpa två lammracks och steka eller grilla dem hela och sedan skära upp till servering. Eller skära i kotletter innan du grillar eller steker. Skrapa gärna rent benen som sticker ut då från senor och hinnor om det ska vara extra fint.

Stekgrader:

Medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C.

4 portioner grillade lammkotletter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: 800 gram fast potatis med fint skal ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • VITLÖKSSÅS: 4 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gurka
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • TILLBEHÖR: 40 gram ruccola eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Tänd grillen och sätt ugnen på 225 grader.
  2. VITLÖKSSÅS: Skala och pressa vitlöken i en skål. Blanda i matyoghurten, salt, citronsaft och peppar.
  3. Riv gurkan och blanda i den.
  4. UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: Putsa ev. bort fula delar på potatisen. Skölj den och torka den torr. Dela stora potatisar i halvor eller klyftor.
  5. Skala och klyfta löken.
  6. Lägg potatis och lökklyftor i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta potatisen i 20-25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Grilla under tiden lammkotletter och grönsaker.
  8. DAGS ATT GRILLA: Skölj och skär av sidorna av paprikan. Lägg i en skål.
  9. Dela purjolöken på längden och skär bort de gröna ytterbladen i toppen på pujolöken samt blomfästet. Skölj purjolöken. Dela på mitten så att du har fyra delar - det gör inte inget om de ej håller ihop. En del är tänkt som en portion.
  10. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten och koka purjolöken i ca 4 minuter. Häll av och skölj kall.
  11. Pressa vitlök i en skål och blanda med olivolja, salt, peppar samt rosmarin.
  12. Grilla lammkotletterna i 5 minuter på varje sida. Pensla med vitlöksoljan.
  13. Grilla grönsakerna mjuka, först paprikan som tar längst tid, sedan purjolöken. Pensla med vitlöksoljan.
  14. Ta upp lammkotletterna och låt de vila 5 minuter innan servering. Gärna inslagna i folie.
  15. Servera lammkotletterna med den grillade paprikan och purjolöken samt ugnsrostad potatis och vitlökssås. Några blad ruccola eller annan sallad är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept