Grillade lammkotletter med grönsaker

Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Räkna 4 stora lammkotletter eller 8 medelstora eller 12 små lammkotletter - totalt ca 800 gram med ben.

4 portioner grillade lammkotletter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter
  • 1 röd
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: 800 gram fast potatis med fint skal ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • VITLÖKSSÅS: 4 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gurka
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • TILLBEHÖR: 40 gram ruccola eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Tänd grillen och sätt ugnen på 225 grader.
  2. VITLÖKSSÅS: Skala och pressa vitlöken i en skål. Blanda i matyoghurten, salt, citronsaft och peppar.
  3. Riv gurkan och blanda i den.
  4. UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: Putsa ev. bort fula delar på potatisen. Skölj den och torka den torr. Dela stora potatisar i halvor eller klyftor.
  5. Skala och klyfta löken.
  6. Lägg potatis och lökklyftor i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta potatisen i 20-25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Grilla under tiden lammkotletter och grönsaker.
  8. DAGS ATT GRILLA: Skölj och skär av sidorna av paprikan. Lägg i en skål.
  9. Dela purjolöken på längden och skär bort de gröna ytterbladen i toppen på pujolöken samt blomfästet. Skölj purjolöken. Dela på mitten så att du har fyra delar - det gör inte inget om de ej håller ihop. En del är tänkt som en portion.
  10. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten och koka purjolöken i ca 4 minuter. Häll av och skölj kall.
  11. Pressa vitlök i en skål och blanda med olivolja, salt, peppar samt rosmarin.
  12. Grilla lammkotletterna i 5 minuter på varje sida. Pensla med vitlöksoljan.
  13. Grilla grönsakerna mjuka, först paprikan som tar längst tid, sedan purjolöken. Pensla med vitlöksoljan.
  14. Ta upp lammkotletterna och låt de vila 5 minuter innan servering. Gärna inslagna i folie.
  15. Servera lammkotletterna med den grillade paprikan och purjolöken samt ugnsrostad potatis och vitlökssås. Några blad ruccola eller annan sallad är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer