Grillade lammkotletter med grönsaker

Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Räkna 4 stora lammkotletter eller 8 medelstora eller 12 små lammkotletter - totalt ca 800 gram med ben.

4 portioner grillade lammkotletter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram lammkotletter
  • 1 röd
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: 800 gram fast potatis med fint skal ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • VITLÖKSSÅS: 4 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gurka
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • TILLBEHÖR: 40 gram ruccola eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Tänd grillen och sätt ugnen på 225 grader.
  2. VITLÖKSSÅS: Skala och pressa vitlöken i en skål. Blanda i matyoghurten, salt, citronsaft och peppar.
  3. Riv gurkan och blanda i den.
  4. UGNSROSTAD POTATIS MED RÖDLÖK: Putsa ev. bort fula delar på potatisen. Skölj den och torka den torr. Dela stora potatisar i halvor eller klyftor.
  5. Skala och klyfta löken.
  6. Lägg potatis och lökklyftor i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta potatisen i 20-25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Grilla under tiden lammkotletter och grönsaker.
  8. DAGS ATT GRILLA: Skölj och skär av sidorna av paprikan. Lägg i en skål.
  9. Dela purjolöken på längden och skär bort de gröna ytterbladen i toppen på pujolöken samt blomfästet. Skölj purjolöken. Dela på mitten så att du har fyra delar - det gör inte inget om de ej håller ihop. En del är tänkt som en portion.
  10. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten och koka purjolöken i ca 4 minuter. Häll av och skölj kall.
  11. Pressa vitlök i en skål och blanda med olivolja, salt, peppar samt rosmarin.
  12. Grilla lammkotletterna i 5 minuter på varje sida. Pensla med vitlöksoljan.
  13. Grilla grönsakerna mjuka, först paprikan som tar längst tid, sedan purjolöken. Pensla med vitlöksoljan.
  14. Ta upp lammkotletterna och låt de vila 5 minuter innan servering. Gärna inslagna i folie.
  15. Servera lammkotletterna med den grillade paprikan och purjolöken samt ugnsrostad potatis och vitlökssås. Några blad ruccola eller annan sallad är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer