Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis

Grillade lammkotletter med grillad paprika, purjolök, kall sås - vitlöksröra - samt rostade potatisklyftor med rödlök. Rätt enkelt och gott från grillen. Räkna ca 170 gram lammkotlett med ben per person.

Detta är ett förslag på tillbehör - du kan servera lammkotletter med valfria tillbehör - fler förslag under receptet. Två andra goda kombinationer med lammet är Fransk krämig potatisgratäng och en tomat-och avokadosallad eller kokt fin delikatesspotatis eller färskpotatis och gratinerade brytbrönor samt grillade grönsaksspett med potatis.

Vintips:

Till lammkotletter passar ett fylligt rödvin ex. lite lyxigare Chateauneuf-du-Pape eller ett Syrah från Frankrike eller Shiraz från Australien. 

4 portioner lammkotletter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 dubbla tunna eller enkla tjocka lammkotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd och en gul paprika
  • 1 purjolök
  • Rostad potatis: 600 g färskpotatis, delikatesspotatis ex. Amadine
  • 4 rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • Vitlöksröra: 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl färskost naturell
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 3 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken. Blanda med lammkotletterna, olivolja, salt, peppar, timjan och rosmarin att marinera.
  2. Rostad potatis: sätt ugnen på 225 grader. Skölj och dela potatisen. Skala och skär löken i klyftor. Blanda potatis, lök, salt, olivolja och vitpeppar i en långpanna. Lägg vitlöksklyftorna oskalade i ett hörn av långpannan. Stek i ugnen ca 30 min. Ta ut vitlöken efter 25 minuter.
  3. Skär ett snitt i varje vitlöksklyfta och kläm ut den och mosa dem med en gaffen i en skål och tillsätt färskosten och vatten. Blanda till en slät röra. Smaka av med salt, citronsaft och mald vitpeppar. Blanda i hackad bladpersilja.
  4. Dags att grilla: skölj paprika. Skär paprikan i fyra bitar. Skär bort rötterna och toppen av purjolöken och rensa bort ev. fula blad. Dela den på längden men låt roten sitta ihop. Skölj den noga (brukar vara grus mellan bladen).
  5. Pensla grönsakerna med lite olivola, salt och peppar.
  6. Grilla purjolöken hel runt om (det svarta pillar man bort och äter bara det goda inuti löken). Grilla paprika bitarna på båda sidorna. Grilla sedan på svag värme vid sidan av kotletterna (lägg ev. in grönsakerna i folie).
  7. Grilla lammkotletterna på medelvärme 4-5 min per sida. Akta så de inte bränns och sänk då värmen och flytta upp kotletterna.
  8. Låt gärna lammkotletterna vila några minuter innan servering. Ev. inslagna i folie.
  9. Servera lammkotletterna med den rostade potatisen, de grillade paprikorna och purjolöken samt vitlökskrämen. Ett tips är att klippa purjolöken i fyra bitar med en sax.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer