Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis

Grillade lammkotletter med grillad paprika, purjolök, kall sås - vitlöksröra - samt rostade potatisklyftor med rödlök. Rätt enkelt och gott från grillen. Räkna ca 170 gram lammkotlett med ben per person.

Detta är ett förslag på tillbehör - du kan servera lammkotletter med valfria tillbehör - fler förslag under receptet.

Två andra goda kombinationer med lammet är Fransk krämig potatisgratäng och en tomat-och avokadosallad eller kokt fin delikatesspotatis eller färskpotatis och gratinerade brytbrönor samt grillade grönsaksspett med potatis.

Vintips:

Till lammkotletter passar ett fylligt rödvin ex. lite lyxigare Chateauneuf-du-Pape eller ett Syrah från Frankrike eller Shiraz från Australien.

4 portioner lammkotletter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 dubbla tunna eller enkla tjocka lammkotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd och en gul paprika
  • 1 purjolök
  • Rostad potatis: 600 g färskpotatis, delikatesspotatis ex. Amadine
  • 4 rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • Vitlöksröra: 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl färskost naturell
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 3 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken. Blanda med lammkotletterna, olivolja, salt, peppar, timjan och rosmarin att marinera.
  2. Rostad potatis: sätt ugnen på 225 grader. Skölj och dela potatisen. Skala och skär löken i klyftor. Blanda potatis, lök, salt, olivolja och vitpeppar i en långpanna. Lägg vitlöksklyftorna oskalade i ett hörn av långpannan. Stek i ugnen ca 30 min. Ta ut vitlöken efter 25 minuter.
  3. Skär ett snitt i varje vitlöksklyfta och kläm ut den och mosa dem med en gaffen i en skål och tillsätt färskosten och vatten. Blanda till en slät röra. Smaka av med salt, citronsaft och mald vitpeppar. Blanda i hackad bladpersilja.
  4. Dags att grilla: skölj paprika. Skär paprikan i fyra bitar. Skär bort rötterna och toppen av purjolöken och rensa bort ev. fula blad. Dela den på längden men låt roten sitta ihop. Skölj den noga (brukar vara grus mellan bladen).
  5. Pensla grönsakerna med lite olivola, salt och peppar.
  6. Grilla purjolöken hel runt om (det svarta pillar man bort och äter bara det goda inuti löken). Grilla paprika bitarna på båda sidorna. Grilla sedan på svag värme vid sidan av kotletterna (lägg ev. in grönsakerna i folie).
  7. Grilla lammkotletterna på medelvärme 4-5 min per sida. Akta så de inte bränns och sänk då värmen och flytta upp kotletterna.
  8. Låt gärna lammkotletterna vila några minuter innan servering. Ev. inslagna i folie.
  9. Servera lammkotletterna med den rostade potatisen, de grillade paprikorna och purjolöken samt vitlökskrämen. Ett tips är att klippa purjolöken i fyra bitar med en sax.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer