Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis

Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Räkna ca 170 gram lammkotlett med ben per person.
Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.

4 portioner lammkotletter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 dubbla tunna eller enkla tjocka lammkotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd och en gul paprika
  • 1 purjolök
  • Rostad potatis: 600 g färskpotatis, delikatesspotatis ex. Amadine
  • 4 rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • Vitlöksröra: 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl färskost naturell
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 3 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken. Blanda med lammkotletterna, olivolja, salt, peppar, timjan och rosmarin att marinera.
  2. Rostad potatis: sätt ugnen på 225 grader. Skölj och dela potatisen. Skala och skär löken i klyftor. Blanda potatis, lök, salt, olivolja och vitpeppar i en långpanna. Lägg vitlöksklyftorna oskalade i ett hörn av långpannan. Stek i ugnen ca 30 min. Ta ut vitlöken efter 25 minuter.
  3. Skär ett snitt i varje vitlöksklyfta och kläm ut den och mosa dem med en gaffen i en skål och tillsätt färskosten och vatten. Blanda till en slät röra. Smaka av med salt, citronsaft och mald vitpeppar. Blanda i hackad bladpersilja.
  4. Dags att grilla: skölj paprika. Skär paprikan i fyra bitar. Skär bort rötterna och toppen av purjolöken och rensa bort ev. fula blad. Dela den på längden men låt roten sitta ihop. Skölj den noga (brukar vara grus mellan bladen).
  5. Pensla grönsakerna med lite olivola, salt och peppar.
  6. Grilla purjolöken hel runt om (det svarta pillar man bort och äter bara det goda inuti löken). Grilla paprika bitarna på båda sidorna. Grilla sedan på svag värme vid sidan av kotletterna (lägg ev. in grönsakerna i folie).
  7. Grilla lammkotletterna på medelvärme 4-5 min per sida. Akta så de inte bränns och sänk då värmen och flytta upp kotletterna.
  8. Låt gärna lammkotletterna vila några minuter innan servering. Ev. inslagna i folie.
  9. Servera lammkotletterna med den rostade potatisen, de grillade paprikorna och purjolöken samt vitlökskrämen. Ett tips är att klippa purjolöken i fyra bitar med en sax.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat