Plättar

Introduktion och förberedelse

Bjud på klassiska plättar med sylt och grädde eller glass eller annat tillbehör.

Blanda plättsmet och stek mumsiga små plättar i plättlagg.

Serveringsförslag

  • Plättar är goda med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller björnbärssylt samt vispad grädde eller glass.
  • Plättar passar som lätt lunch, kvällsmat, utflykt eller lunchlåda. Vanligt är att servera som matig efterrätt efter soppa som ärtsoppa.
  • Plättarna kan även läggas ihop till en festlig plättårta eller plättatårta likt pannkakstårta. Varva då plättarna med sylt och grädde på ett fat till en tårta. Kan då garneras med färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.

Servera på enkelt vis med

  • Enbart strösocker eller strösocker och färskpressad citron eller kanel.
  • Nutella eller chokladsås.
  • Lönnsirap.

Blanda olika toppings som

  • Färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad,
  • Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg.
  • Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung.
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön eller solrosfrön.

Kan förberedas

Plättsmeten håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.

Plättar till utflykt

Enklast är att grädda plättarna hemma och sedan äta kalla eller värma. Man kan också förbereda smeten hemma och ta med i flaska eller termos. Gott är att steka först lägga en tunn skiva äpple i varje plättform och steka i smör först och sedan slå på smeten.

Tips

Det finns plättlag i non-stick som är små och lätta att steka plättarna i. Då behövs ej knappt något fett att steka i.

Varianter

  • Hälften av mjölken kan bytas mot vatten.
  • Byt 1/3 av vetemjölet mot grahamsmjöl.
  • Lägg till bakpulver så får du tjocka fluffiga plättar i amerikansk stil.

Plättar kan du servera på klassiskt vis med lättvispad grädde och sylt som björnbärssylt eller valfri sylt.
Plättar kan du servera på klassiskt vis med lättvispad grädde och sylt som björnbärssylt eller valfri sylt.

4 portioner plättar, 40-45 plättar, 10 plättar per portion

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk 3%
  • 3 ägg, L eller M
  • 25 gram smör eller margarin till smeten (valfritt)
  • 25 gram smör, margarin eller flytande margarin att steka i

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en skål.
  2. Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.
  3. Smält smöret eller margarinet och rör i det i plättsmeten. Det är valfritt att ha smör i smeten - speciellt om du steker i en non-stick panna.
  4. Låt plättsmeten stå i 30 minuter.
  5. Hetta upp plättlaggen.
  6. Klicka i lite smör i plättlaggen och sprid ut det. Steker du i non-stick plättlagg så behövs knappt något smör. Steker du i en plättlagg av gjutjärn får du ha smör för att det ej ska fastna.
  7. Rör om i smeten. Häll i ett tunt lager - 2 msk smet för varje plätt.
  8. Grädda plättarna på strax över medelvärme ljusbruna på undersidan i ca 30 sekunder. Vänd dem sedan och grädda andra sidan ca 30 sekunder tills de har fin färg.
  9. Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand. Täck gärna över med folie så de håller sig varma.
  10. Fortsätta grädda plättar tills smeten är slut.
  11. Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.6 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08

Tillbehör och liknande recept: