Fluffiga blåbärsplättar

En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär, ägg och bakpulver i smeten. Servera nygräddade med lönnsirap och ev. färska blåbär, tärnad frukt, hasselnötter, mandlar, yoghurt eller kvarg till frukost eller brunch. Man kan även ha på stekt bacon och en klick extra smör för riktig kaloribomb.

Eller servera med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker till dessert. 

Räkna att du får ut ca 20 plättar.

4 portioner blåbärsplättar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 30 gram smör att steka i
  • Tillbehör: 1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
  • 3 dl färska eller tinade blåbär
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller mikron, sätt åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke.
  3. Rör i äggen och mjölk samt vispa till en jämn pannkakssmet. Använd ev. en elvisp. Låt gärna smeten stå och vila i 5-10 minuter.
  4. Vispa ner smöret.
  5. Dags att steka blåbärsplättarna: Värm en eller flera stekpannor eller plättjärn. Tillsätt en klick smör.
  6. Lägg i smet och strö över 2-3 msk blåbär och tryck ner i smeten. Räkna ca 0,75 dl smet per blåbärsplätt. Stek någon minut på varje sida på nästan högsta värme. Upprepa tills du stekt upp hela smeten.
  7. Lägg upp vid sidan efter hand.
  8. Servera blåbärsplättarna varma med några färska blåbär, några msk sirap och ev. kula glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer