Fluffiga blåbärsplättar

En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär, ägg och bakpulver i smeten. Servera nygräddade med lönnsirap, agavesirap eller svensk sirap samt florsocker. Gott till är också att toppa med färska blåbär, tärnad frukt, hasselnötter, mandlar, yoghurt eller kvarg till frukost eller brunch. Man kan även ha på stekt bacon och en klick extra smör för riktig kaloribomb.

Eller servera med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker till dessert.

Räkna att du får ut ca 20 plättar.

4 portioner blåbärsplättar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 30 gram smör att steka i
  • Tillbehör: 1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
  • 3 dl färska eller tinade blåbär
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller mikron, sätt åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke.
  3. Rör i äggen och mjölk samt vispa till en jämn pannkakssmet. Använd ev. en elvisp. Låt gärna smeten stå och vila i 5-10 minuter.
  4. Vispa ner smöret.
  5. Dags att steka blåbärsplättarna: Värm en eller flera stekpannor eller plättjärn. Tillsätt en klick smör.
  6. Lägg i smet och strö över 2-3 msk blåbär och tryck ner i smeten. Räkna ca 0,75 dl smet per blåbärsplätt. Stek någon minut på varje sida på nästan högsta värme. Upprepa tills du stekt upp hela smeten.
  7. Lägg upp vid sidan efter hand.
  8. Servera blåbärsplättarna varma med några färska blåbär, några msk sirap och ev. kula glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept