Fluffiga blåbärsplättar

Introduktion och förberedelse

En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär, ägg och bakpulver i smeten.

Serveringsförslag

  • Servera nygräddade med lönnsirap, agavesirap eller svensk sirap samt florsocker.
  • Gott till är också att toppa med färska blåbär, tärnad frukt, hasselnötter, mandlar, yoghurt eller kvarg till frukost eller brunch.
  • Man kan även ha på stekt bacon och en klick extra smör för riktig kaloribomb.
  • Eller servera med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker till dessert.

4 portioner, ca 20 blåbärsplättar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 30 gram smör att steka i
  • Tillbehör: 1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
  • 3 dl färska eller tinade blåbär
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller mikron, sätt åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke.
  3. Rör i äggen och mjölk samt vispa till en jämn pannkakssmet. Använd ev. en elvisp. Låt gärna smeten stå och vila i 5-10 minuter.
  4. Vispa ner smöret.
  5. Dags att steka blåbärsplättarna: Värm en eller flera stekpannor eller plättjärn. Tillsätt en klick smör.
  6. Lägg i smet och strö över 2-3 msk blåbär och tryck ner i smeten. Räkna ca 0,75 dl smet per blåbärsplätt. Stek någon minut på varje sida på nästan högsta värme. Upprepa tills du stekt upp hela smeten.
  7. Lägg upp vid sidan efter hand.
  8. Servera blåbärsplättarna varma med några färska blåbär, några msk sirap och ev. kula glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer