Frukostbullar

Goda frukostbullar med färsk jäst eller torrjäst. Toppa gärna med frön som ex. pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön.
Förbered och baka dem dagen innan samt värm dem på morgonen eller låt kalljäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten.
1 pkt (50 gram) färsk jäst är samma som 1 pkt (12 gram) torrjäst. Använder du torrjäst så värm mjölk- och degblandningen till 40 grader och rör sedan i mjölet där du blandat i torrjäst samt övriga ingredienser. Räkna då också att andra jäsningen tar upp mot 1,5 timmar.

18 frukostbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för matbröd
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 50 gram smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Topping: 1 dl frön av valfri sort som ex. pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön eller 0,5 dl rågsikt (valfritt)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt hälften av den varma mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  4. Blanda i mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera - totalt 18 bullar.
  8. Forma runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3x3 bullar.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek. Eller sätt in i kylen och låt jäsa i kallt över natten för att sedan bakas direkt till frukost.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön eller rågsikt.
  12. Sätt in i ugnen och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter eller tills de har fin färg.
  14. Ta ut frukostbröden och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Frukostbröden kan också bakas och frysas. Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer