Frukostbullar

Goda ljusa frukostbullar med färsk jäst eller torrjäst. Toppa gärna med frön som ex. pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön.

Du kan förbereda och baka dem dagen innan samt värma dem på morgonen eller låt bullarna kalljäsa övertäckta med plastfolie i kylen över natten.

1 pkt (50 gram) färsk jäst är samma som 1 pkt (12 gram) torrjäst. Använder du torrjäst så värm mjölk- och degblandningen till 40 grader och rör sedan i mjölet där du blandat i torrjäst samt övriga ingredienser. Räkna då också att andra jäsningen tar upp mot 1,5 timmar.

18 frukostbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för matbröd
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 50 gram smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Topping: 1 dl frön av valfri sort som ex. pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön eller 0,5 dl rågsikt (valfritt)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt hälften av den varma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
  4. Blanda i mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera - totalt 18 bullar.
  8. Forma runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3x3 bullar.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek. Eller sätt in i kylen och låt jäsa i kallt över natten för att sedan bakas direkt till frukost.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön eller rågsikt.
  12. Sätt in i ugnen och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter eller tills de har fin färg.
  14. Ta ut frukostbröden och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Frukostbröden kan också bakas och frysas. Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.
E-mail
Medel: 4.2 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer