Frukostbullar

Goda frukostbullar med färsk jäst eller torrjäst. Toppa gärna med frön som ex. pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön.
Förbered och baka dem dagen innan samt värm dem på morgonen eller låt kalljäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten.
1 pkt (50 gram) färsk jäst är samma som 1 pkt (12 gram) torrjäst. Använder du torrjäst så värm mjölk- och degblandningen till 40 grader och rör sedan i mjölet där du blandat i torrjäst samt övriga ingredienser. Räkna då också att andra jäsningen tar upp mot 1,5 timmar.

18 frukostbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för matbröd
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 50 gram smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Topping: 1 dl frön av valfri sort som ex. pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön eller 0,5 dl rågsikt (valfritt)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt hälften av den varma mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  4. Blanda i mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera - totalt 18 bullar.
  8. Forma runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3x3 bullar.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek. Eller sätt in i kylen och låt jäsa i kallt över natten för att sedan bakas direkt till frukost.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön eller rågsikt.
  12. Sätt in i ugnen och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter eller tills de har fin färg.
  14. Ta ut frukostbröden och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Frukostbröden kan också bakas och frysas. Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer