Plättar med mandelmjölk

Introduktion och förberedelse

Plättar med mandelmjölk, bovete och ägg.

Goda som vanliga plättar till frukost, fika, utflykt eller efterrätt. En slags små pannkakor.

Plättarna blandas av bovetemjöl som är helt glutenfritt.

Vidare är mandelplättarna laktosfria då mjölken ersatts med mandelmjölk - som du kan köpa eller göra själv.

Serveringsförslag:

  • Som dessert serverade med sylt och grädde. Vidare kan man ha lönnsirap till som amerikanska pannkakor. Eller honung. Eller bara socker.
  • Till frukost: En personlig favorit är att servera plättarna med färska bär som jordgubbar och blåbär; färsk frukt som tärnad melon, äpple, fruktsallad, färsk ananas eller papaya samt sås med matyoghurt och nötter som hasselnötter eller valnötter. Eller servera med stekt bacon och äggröra.

Varianter

  • Om du vill kan du ha i pumpakärnor i smeten eller strö över plättarna vid servering.
  • En variant är med chiafrön - lägg en till två msk chiafrön i blöt i mandelmjölken över natten och använda till smeten.
  • Istället för mandelmjölk kan du ta vanlig mjölk, havremjölk som Oatly, rismjölk, kokosmjölk eller sojamjölk.
  • Vill du inte använda bovetemjöl kan du ta vanligt vetemjöl eller grahamsmjöl.

4 port, ca 16 plättar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg, stora frukostägg eller 3 vanliga mindre ägg
  • 2,5 dl mandelmjölk
  • 250 gram bovetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 msk rapsolja, solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Blanda mjöl med bakpulver i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och en dl av mandelmjölken. Vispa ut klumpar.
  3. Tillsätt resten av mjölken samt salt och 2 msk olja. Vispa till en jämn smet.
  4. Låt stå och dra i 10 minuter i kylen.
  5. Värm en stekpanna eller plättjärn och stek plättar med diameter på ca 7 cm. Stek ex. 3 plättar i taget i någon tsk matolja. Räkna ca 1,5 minuter på varje sida.
  6. Servera varma och nygräddade med önskade tillbehör. Kan även förberedas, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 425 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept