Blåbärspannkakor

Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med valfria tillbehör som lönnsirap och ev. mer färska blåbär. Riktigt smarrigt blir blåbärspannkakorna med någon kula vaniljglass, klick grädde eller sked crème fraiche eller vaniljyoghurt.

Kan även serveras till frukost med rostade grovhackad hasselnötter, mandel eller valnötter, färsk tärnad kiwi, melon, persika, äpple, melon eller annan frukt samt bär som färska blåbär, hallon och jordgubbar; agavesirap och naturell yoghurt, soygurt eller kvarg.

4 portioner blåbärspannkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller mikron, sätt åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke.
  3. Rör i äggen och mjölk samt vispa till en jämn pannkakssmet. Använd ev. en elvisp. Låt gärna smeten stå och vila i 5-10 minuter.
  4. Vispa ner smöret.
  5. Dags att steka pannkakorna: Värm en eller flera stekpannor. Tillsätt en klick smör.
  6. Lägg i smet och strö över ca 3 msk blåbär per pannkaka och tryck ner i smeten. Räkna ca 1,5 dl smet per blåbärspannkaka. Stek någon minut på varje sida på nästan högsta värme. Upprepa tills du stekt upp hela smeten.
  7. Lägg upp vid sidan efter hand.
  8. Servera blåbärspannkakorna varma med några färska blåbär, några msk sirap och ev. kula glass, vispad grädde eller en klick creme fraiche eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.