Blåbärspannkakor

Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med valfria tillbehör som lönnsirap och ev. mer färska blåbär. Riktigt smarrigt blir blåbärspannkakorna med någon kula vaniljglass, klick grädde eller sked crème fraiche eller vaniljyoghurt.

Kan även serveras till frukost med rostade grovhackad hasselnötter, mandel eller valnötter, färsk tärnad kiwi, melon, persika, äpple, melon eller annan frukt samt bär som färska blåbär, hallon och jordgubbar; agavesirap och naturell yoghurt, soygurt eller kvarg.

4 portioner blåbärspannkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller mikron, sätt åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke.
  3. Rör i äggen och mjölk samt vispa till en jämn pannkakssmet. Använd ev. en elvisp. Låt gärna smeten stå och vila i 5-10 minuter.
  4. Vispa ner smöret.
  5. Dags att steka pannkakorna: Värm en eller flera stekpannor. Tillsätt en klick smör.
  6. Lägg i smet och strö över ca 3 msk blåbär per pannkaka och tryck ner i smeten. Räkna ca 1,5 dl smet per blåbärspannkaka. Stek någon minut på varje sida på nästan högsta värme. Upprepa tills du stekt upp hela smeten.
  7. Lägg upp vid sidan efter hand.
  8. Servera blåbärspannkakorna varma med några färska blåbär, några msk sirap och ev. kula glass, vispad grädde eller en klick creme fraiche eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer