Blåbärspannkakor

Introduktion och förberedelse

Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med valfria tillbehör som lönnsirap och ev. mer färska blåbär. Riktigt smarrigt blir blåbärspannkakorna med någon kula vaniljglass, klick grädde eller sked crème fraiche eller vaniljyoghurt.

Kan även serveras till frukost med rostade grovhackad hasselnötter, mandel eller valnötter, färsk tärnad kiwi, melon, persika, äpple, melon eller annan frukt samt bär som färska blåbär, hallon och jordgubbar; agavesirap och naturell yoghurt, soygurt eller kvarg.

4 portioner blåbärspannkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 msk bakpulver
  • 1 msk strösocker eller florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller mikron, sätt åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke.
  3. Rör i äggen och mjölk samt vispa till en jämn pannkakssmet. Använd ev. en elvisp. Låt gärna smeten stå och vila i 5-10 minuter.
  4. Vispa ner smöret.
  5. Dags att steka pannkakorna: Värm en eller flera stekpannor. Tillsätt en klick smör.
  6. Lägg i smet och strö över ca 3 msk blåbär per pannkaka och tryck ner i smeten. Räkna ca 1,5 dl smet per blåbärspannkaka. Stek någon minut på varje sida på nästan högsta värme. Upprepa tills du stekt upp hela smeten.
  7. Lägg upp vid sidan efter hand.
  8. Servera blåbärspannkakorna varma med några färska blåbär, några msk sirap och ev. kula glass, vispad grädde eller en klick creme fraiche eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer