Grillad purjolök
Grillad purjolök är ett enkelt och gott grönsakstillbehör från grillen som passar till det mesta.
Tillagning
- Tänd grillen.
- Putsa bort fula delar på purjolöken. Skär bort 5-10 cm av blasten i toppen. Skär bort rötter utan att skära bort foten. Dela purjolöken på längden utan att skära genom foten så att purjolöken ännu sitter ihop.
- Koka vatten i en vid panna med höga kanter som rymmer purjolöken.
- Lägg i purjolöken. Se till att hela är i vatten. Koka i 4 minuter.
- Ta upp och lägg på ett fat. Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
- Grilla purjolöken runt om så den får färg i ca 10 minuter. Det gör inget om utsidan blir lite bränd - det kan man pilla bort när man äter purjolöken.
- Du kan servera purjolöken delad till fyra bitar på tallrik eller fat som den är. Gärna med lite extra flingsalt på. Man kan även ringla över lite extra olivolja eller låta en klick smör smälta över.
Serveringsförslag
Du kan servera purjolöken som den är. Gott är lite flingsalt och svartpeppar på samt att ringla över lite extra olivolja eller en klick smör som får smälta på.
Tips
- Det gör inget om det yttersta skalet är bränt - det kan man pilla bort när man äter purjolöken.
- Vill du grilla någon mer grönsak till så kan jag rekommendera grillad majs, tomat, paprika, zucchini, portabello och/eller aubergine.
Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal