Romescosås
En sås, dipp eller röra med rostad eller grillad paprika mixad med tomat, mandel, vitlök och olivolja.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
- Dela paprikorna och ta bort kärnorna.
- Lägg tomaten och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i 15 minuter eller grilla på utegrill tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
- Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Du kan även lägga dem i en plastpåse.
- Lägg mandel, chiliflakes, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och skalad grovhackad vitlök i en mixer. Du kan också mixa med en stavmixer i en skål.
- Ta bort skalet på paprikorna och tomaten. Lägg med övriga ingredienserna.
- Mixa ihop till en sås.
- Späd med några msk vatten eller olivolja om du vill ha Romescon som en lösare sås. Behåll den som den är om du vill ha en fastare sås som dipp eller röra.
- Servera Romescosåsen kall eller rumstempererad. Förvara i kylen. Kan frysas.
Serveringsförslag
- Romesco passar till grillat eller stekt mat och passar allt från grönsaker till kyckling, nötkött, fisk och skaldjur.
- Passar även som dippsås till nuggets, klyftpotatis, räkor, chips, grönsaker, nachos, kycklingvingar med mera.
Kan förberedas innan
Paprikasåsen kan lagas i förväg och förberedas i god tid. Blir bara godare om den får stå i kylen något dygn.
Varianter
- Mandel kan du köpa skållad eller skålla själv. Blir också gott även med oskalad mandel.
- Röd paprika ger fin färg men du kan också blanda med grön, gul eller orange paprika. Vidare funkar spetspaprika också att laga romesco på. Köp gärna ekologisk paprika.
- Vitlök och mandel kan uteslutas.
- Istället för olivolja kan du ta svensk kallpressad rapsolja.
Kan dubbleras
Receptet kan dubbleras och såsen frysas in. Ta sedan fram och tina i kylen så har du en god kall sås till när du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal