Romescosås

En sås, dipp eller röra med rostad eller grillad paprika mixad med tomat, mandel, vitlök och olivolja. Romesco passar till grillat eller stekt mat och passar allt från grönsaker till kyckling, nötkött, fisk och skaldjur. Blir också god som dipp.

Paprikasåsen kan lagas i förväg och förberedas i god tid. Blir bara godare om den får stå i kylen något dygn.

Såsen är från Spanska katalonien där paprika är billigt. Så passa på om du hittar billig paprika. Receptet kan då dubbleras och sås frysas in.

4 portioner romescosås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 1 tomat
  • 1 dl skållad eller flagad mandel
  • 3 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Dela paprikorna och ta bort kärnorna.
  3. Lägg tomaten och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i 15 minuter eller grilla på utegrill tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
  4. Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Du kan även lägga dem i en plastpåse.
  5. Lägg mandel, chiliflakes, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och skalad grovhackad vitlök i en mixer. Du kan också mixa med en stavmixer i en skål.
  6. Ta bort skalet på paprikorna och tomaten. Lägg med övriga ingredienserna.
  7. Mixa ihop till en sås.
  8. Späd med några msk vatten eller olivolja om du vill ha Romescon som en lösare sås. Behåll den som den är om du vill ha en fastare sås som dipp eller röra.
  9. Servera Romescosåsen kall eller rumstempererad. Förvara i kylen. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.