Romescosås

En sås, dipp eller röra med rostad eller grillad paprika mixad med tomat, vitlök och olivolja.
Sås Romesco passar till grillat eller stekt mat och passar allt från grönsaker till kyckling, nötkött, fisk och skaldjur. Blir också god som dipp.
Paprikasåsen Kan lagas i förväg och förberedas i god tid. Blir bara godare om den får stå i kylen något dygn.
Såsen är från Spanska katalonien där paprika är billigt. Så passa på om du hittar billig paprika. Receptet kan då dubbleras och såsen frysas in.

4 portioner romescosås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 1 tomat
  • 1 dl skållad eller flagad mandel
  • 3 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Dela paprikorna och ta bort kärnorna.
  3. Lägg tomaten och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i 15 minuter eller grilla på utegrill tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
  4. Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Du kan även lägga dem i en plastpåse.
  5. Lägg mandel, chiliflakes, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och skalad grovhackad vitlök i en mixer. Du kan också mixa med en stavmixer i en skål.
  6. Ta bort skalet på paprikorna och tomaten. Lägg med övriga ingredienserna.
  7. Mixa ihop till en sås.
  8. Späd med några msk vatten eller olivolja om du vill ha Romescon som en lösare sås. Behåll den som den är om du vill ha en fastare sås som dipp eller röra.
  9. Servera Romescosåsen kall eller rumstempererad. Förvara i kylen. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer