Romescosås

Introduktion och förberedelse

En sås, dipp eller röra med rostad eller grillad paprika mixad med tomat, mandel, vitlök och olivolja.

Serveringsförslag

Romesco passar till grillat eller stekt mat och passar allt från grönsaker till kyckling, nötkött, fisk och skaldjur. Blir också god som dipp.

Kan förberedas innan

Paprikasåsen kan lagas i förväg och förberedas i god tid. Blir bara godare om den får stå i kylen något dygn.

Varianter

  • Mandel kan du köpa skållad eller skålla själv. Blir också gott även med oskalad mandel.
  • Röd paprika ger fin färg men du kan också blanda med grön, gul eller orange paprika. Vidare funkar spetspaprika också att laga romesco på. Köp gärna ekologisk paprika.
  • Vitlök och mandel kan uteslutas.
  • Istället för olivolja kan du ta svensk kallpressad rapsolja.

Kan dubbleras

Receptet kan dubbleras och såsen frysas in. Ta sedan fram och tina i kylen så har du en god kall sås till när du önskar.

Paprikasåsen upplagd i skål
Paprikasåsen får fin färg och smak av rostad röd paprika. Det går också bra att blanda paprika som röd, gul, orange och grön paprika. Spetspaprika funkar också.

4 portioner romescosås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 1 tomat ca 100 gram, valfri sort
  • 1 dl skållad eller flagad mandel
  • 3 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Dela paprikorna och ta bort kärnorna.
  3. Lägg tomaten och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i 15 minuter eller grilla på utegrill tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
  4. Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Du kan även lägga dem i en plastpåse.
  5. Lägg mandel, chiliflakes, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och skalad grovhackad vitlök i en mixer. Du kan också mixa med en stavmixer i en skål.
  6. Ta bort skalet på paprikorna och tomaten. Lägg med övriga ingredienserna.
  7. Mixa ihop till en sås.
  8. Späd med några msk vatten eller olivolja om du vill ha Romescon som en lösare sås. Behåll den som den är om du vill ha en fastare sås som dipp eller röra.
  9. Servera Romescosåsen kall eller rumstempererad. Förvara i kylen. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Bjud på lyxiga och men enkla spanska tapas

Tapas kallas dessa smårätter och finns i otaliga varianter. Spanjorerna har gjort dessa munsbitar till...