Romescosås

Introduktion och förberedelse

En sås, dipp eller röra med rostad eller grillad paprika mixad med tomat, mandel, vitlök och olivolja. Romesco passar till grillat eller stekt mat och passar allt från grönsaker till kyckling, nötkött, fisk och skaldjur. Blir också god som dipp.

Paprikasåsen kan lagas i förväg och förberedas i god tid. Blir bara godare om den får stå i kylen något dygn.

Såsen är från Spanska katalonien där paprika är billigt. Så passa på om du hittar billig paprika. Receptet kan då dubbleras och sås frysas in.

4 portioner romescosås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 1 tomat
  • 1 dl skållad eller flagad mandel
  • 3 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk socker
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Dela paprikorna och ta bort kärnorna.
  3. Lägg tomaten och paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i 15 minuter eller grilla på utegrill tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.
  4. Lägg de varma paprikorna och tomaten i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Du kan även lägga dem i en plastpåse.
  5. Lägg mandel, chiliflakes, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker och skalad grovhackad vitlök i en mixer. Du kan också mixa med en stavmixer i en skål.
  6. Ta bort skalet på paprikorna och tomaten. Lägg med övriga ingredienserna.
  7. Mixa ihop till en sås.
  8. Späd med några msk vatten eller olivolja om du vill ha Romescon som en lösare sås. Behåll den som den är om du vill ha en fastare sås som dipp eller röra.
  9. Servera Romescosåsen kall eller rumstempererad. Förvara i kylen. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer