Taleggiosås
Taleggiosås är en krämig lyxig ostsås med italiensk Taleggio-ost samt lite parmesan för fyllighet.
Tillagning
- Skär bort kanter på osten. Skär osten i kuber. Riv parmesanost eller grana padano.
- Blanda vatten med grädde.
- Koka upp och rör i maizenaredning till lagom tjocklek.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rör i Taleggio samt parmesan eller grana padano. Såsen ska ej koka utan osten ska enbart smälta.
- Ostsåsen är klar att servera när osten smält i såsen.
Serveringsförslag
- Passar som ostsås till grillat kött, kyckling med mera. Jag hade den till italiensk tagliata grillad entrecote med grönsaker som grillad paprika och purjolök.
- Blir också god att använda som gratängsås till gratinerade haricots verts, gratänger som broccoligratäng, blomkålsgratäng eller annan grönsaksgratäng.
Varianter
Grunden på såsen kan även lagas som en Bechamelsås istället för med maizenaredning. Rör sedan i osten som i receptet nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal