Taleggiosås

Taleggiosås är en krämig lyxig ostsås med italiensk Taleggio-ost samt lite parmesan för fyllighet.

4 portioner Taleggiosås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gram Taleggio-ost utan kanter
  • 2 msk parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skär bort kanter på osten. Skär osten i kuber. Riv parmesanost eller grana padano.
  2. Blanda vatten med grädde.
  3. Koka upp och rör i maizenaredning till lagom tjocklek.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör i Taleggio samt parmesan eller grana padano. Såsen ska ej koka utan osten ska enbart smälta.
  6. Ostsåsen är klar att servera när osten smält i såsen.
Kanten på Taleggioosten skärs bort och sedan skärs den i kuber som får smälta i såsen.
Kanten på Taleggioosten skärs bort och sedan skärs den i kuber som får smälta i såsen.
Taleggiosåsen serverad till grillat kött entrecote Tagliata med grillad purjolök, paprika samt kokta delikatesspotatis.
Taleggiosåsen serverad till grillat kött entrecote Tagliata med grillad purjolök, paprika samt kokta delikatesspotatis.

Serveringsförslag

Varianter

Grunden på såsen kan även lagas som en Bechamelsås istället för med maizenaredning. Rör sedan i osten som i receptet nedan.

E-mail
Medel: 2.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-17