Fiskgryta med marulk, tomat och citrus

Här med ris (färgat med gurkmeja). En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Gott till är ris, pasta, råris eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan.
Köp fyra bitar flådd marulk med ben på runt 150 -170 gram styck.
Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 20 minuter innan man lägger i fisken i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk numer är på rödlistan över hotade arter. Rätten kan även lagas med annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta fiskbuljong.

Fiskgryta med marulk, tomat och citrus

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram marulk, flådd marulk med ben
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 4 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 4 vanliga mogna tomater
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 krm oregano
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl liter vatten
  • 10 cocktailtomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • Tillbehör: 4 port kokt ris färgat med lite gurkmeja eller råris, tagliatelle, potatismos eller valfritt tillbehör

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök. Skala och hacka lök. Skala och tärna (1x1 cm) morötter samt rotselleri i en stor kastrull.
  2. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter.
  3. Skölj och tärna tomater samt tillsätt dem.
  4. Skrubba rent skalet på apelsin och citron. Riv skal och tillsätt till grytan.
  5. Tillsätt oregano, vitt vin samt fiskbuljong eller tärning och vatten. Tillsätt salt och peppar. Smaka av.
  6. Torka marulken torr. Blanda mjöl, något krm salt samt lite vitpeppar på en tallrik och vänd runt fisken.
  7. Värm en stekpanna och bryn fiskbitarna på båda sidor i 3-4 minuter.
  8. Lägg över marulken i grytan och vänd försiktigt runt den så att den täcks med sås.
  9. Låt puttra under lock i 20 minuter medan ris eller annat tillbehör.
  10. Servera fiskgrytan med marulken och såsen samt tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer