Fiskgryta med marulk, tomat och citrus

Fiskgryta med marulk, tomat och citrus serverat med ris färgat med gurkmeja eller saffran. En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.

Istället för ris kan friskgrytan serveras med tagliatelle pasta, råris, pressad potatis, kokt delikatesspotatis eller potatismos eller valfritt tillbehör. Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan. Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemgjord fiskbuljong.

Köp fyra bitar flådd marulk med ben på runt 150 -170 gram styck. OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk numer är på rödlistan över hotade arter.

Rätten kan även lagas med annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra. Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 15 minuter innan man lägger i fisken och kokar i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).

Att dricka till

Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.

4 portioner fiskgryta med marulk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram marulk, flådd marulk med ben
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 4 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 4 vanliga mogna tomater
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 krm oregano
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl liter vatten
  • 10 cocktailtomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk hackad persilja (valfritt till garnering.
  • 2 msk finriven parmesan (valfritt till garnering)
  • Tillbehör: 4 port kokt ris färgat med lite gurkmeja eller några korn saffran eller råris, tagliatelle, potatismos eller valfritt tillbehör

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök. Skala och hacka lök. Skala och tärna (1x1 cm) morötter samt rotselleri i en stor kastrull.
  2. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter.
  3. Skölj och tärna tomater samt tillsätt dem.
  4. Skrubba rent skalet på apelsin och citron. Riv skal och tillsätt till grytan.
  5. Tillsätt oregano, vitt vin samt fiskbuljong eller tärning och vatten. Tillsätt salt och peppar. Smaka av.
  6. Torka marulken torr. Blanda mjöl, något krm salt samt lite vitpeppar på en tallrik och vänd runt fisken.
  7. Värm en stekpanna och bryn fiskbitarna på båda sidor i 3-4 minuter.
  8. Lägg över marulken i grytan och vänd försiktigt runt den så att den täcks med sås.
  9. Låt puttra under lock i 20 minuter medan ris eller annat tillbehör.
  10. Servera fiskgrytan med marulken och såsen samt tillbehör. Garnera gärna med finhackad persilja och finriven parmesan.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept