Fiskgryta med marulk, tomat och citrus
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus serverat med ris färgat med gurkmeja eller saffran.
En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Tillagning
- Skala och pressa vitlök. Skala och hacka lök. Skala och tärna (1x1 cm) morötter samt rotselleri i en stor kastrull.
- Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter.
- Skölj och tärna tomater samt tillsätt dem.
- Skrubba rent skalet på apelsin och citron. Riv skal och tillsätt till grytan.
- Tillsätt oregano, vitt vin samt fiskbuljong eller tärning och vatten. Tillsätt salt och peppar. Smaka av.
- Koka grunden till grytan i 15 minuter innan du lägger i fisken.
- Torka marulken torr. Blanda mjöl, något krm salt samt lite vitpeppar på en tallrik och vänd runt fisken.
- Värm en stekpanna och bryn fiskbitarna på båda sidor i 3-4 minuter.
- Lägg över marulken i grytan och vänd försiktigt runt den så att den täcks med sås.
- Låt puttra under lock i 20 minuter medan ris eller annat tillbehör.
- Servera fiskgrytan med marulken och såsen samt tillbehör. Garnera gärna med finhackad persilja och finriven parmesan.
Serveringsförslag
Istället för ris kan friskgrytan serveras med tagliatelle pasta, råris, pressad potatis, kokt delikatesspotatis eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett blomkålsris samt kokt broccoli.
Varianter
Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemgjord fiskbuljong.
Val av fisk
Köp fyra bitar flådd marulk med ben på runt 150 -170 gram styck. OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk numer är på rödlistan över hotade arter. Det går bra att ersätta marulken med annan fisk.
Rätten kan även lagas med annan fisksort märkt Msc eller Kravmärkt lubb, lax, torsk eller hälleflundra.
Att dricka till
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal