Vegofärssås eller sojafärssås
Vegofärssås eller sojafärssås är en vegetarisk och vegan pastasås med sojafärs, krossade tomater och tomatpuré smaksatt med vitlök, lök, oregano, basilika, chiliflakes och timjan.
Tillagning
- Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
- Stek först löken några minuter i en msk olivolja utan att den får färg i en stekpanna.
- Tillsätt sedan vitlöken och stek någon minut till. Lägg över i en gryta eller panna med höga kanter och lock.
- Bryn sojafärsen hälften i taget med en msk olivolja. Se till att den får stekyta. Lägg över med löken.
- Tillsätt tomatpuré, salt, peppar, chiliflakes, basilika, oregano och timjan. Fräs på lite över medelvärme och någon minut.
- Tillsätt krossade tomater samt vatten. Rör runt.
- Låt koka i minst 15 minuter under lock. Rör då och då.
- Tillsätt sojagrädde på slutet om du önskar det. Låt koka upp.
- Smaka av vegofärssåsen med salt och svartpeppar. Lite socker och vinäger kan också höja smaken.
- Garnera gärna med riven vegan parmesan samt servera gärna lite extra vid sidan. Vidare passar färsk basilika och/eller hackad persilja på som garnering.
- Servera vegofärssåsen med valfri pasta förslagsvis spagetti, penne eller liknande.
Serveringsförslag
- Vegofärssåsen passar som pastasås till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort. Kolla så att pastan är utan ägg om du vill ha vegan pasta.
- Gott till är en grönsallad, sallad med strimlad rödkål eller tomatsallad.
- Servera med riven vegan ost av typ parmesan. Den jag tog hette Parveggio från Green Vie.
- Hackad persilja, färsk basilika eller oregano passar också att strö över vid servering.
- Själv gillar jag ketchup till också.
Varianter
- Tillsätt en extra burk krossade tomater för mer tomatsås i din sojafärssås.
- Tillsätt 1 dl sojagrädde för krämigare sojafärssås.
- Annat som passar i är 1 strimlad stjälk selleri; 30 gram tärnad rotselleri; 50 gram rimmat fläsk; 1 krm riven muskot; en riven eller tärnad morot; eller några tärnade champinjoner.
- Krossade tomater kan bytas mot passerade tomater, färska skalade tomater eller mer tomatpuré och vatten.
- Byt sojafärs mot quornfärs.
- Du kan även göra hemgjord pasta utan ägg och göra tagliatelle av till pastasåsen.
- Vidare passar 1/2 tsk hackad färsk rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin i såsen.
Tips
- Vegofärssåsen kan också användas till fyllningar istället för köttfärssås i lasagne, pastasnäckor, ravioli, pizza eller på aubergine.
- Dubblera gärna receptet. Såsen kan frysas in. Eller laga en hel påse 1 kg sojafärs - ta då receptet gånger 2,5.
Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal