Lyxlunch med danska smörrebröd

Laga goda danska smörrebröd med goda pålägg och duka upp till lyxig lunch - en smörrebrödsfest, Dansk brunch eller en helgbuffé.

Lyxlunch med danska smörrebröd Smarriga smörrebröd gör susen på buffén och festen. Perfekt plockmat.

En buffé med smörrebröd passar också perfekt till kalas och fest. Smörrebröd är små smörgåsar med rikligt av de godaste pålägg. Här är några goda recept på hemgjorda smörrebröd.

Smörrebröd är lite av Danmarks nationalrätt och blev populärt i Köpenhamn på 1880-talet och spreds sedan över världen - främst tack vare vinhandlaren Oskar Davidsen som serverade 178 varianter smörrebröd.

Efter fem generationer så är restaurang Ida Davidsen smörrebrödsälskarens mecka med en gedigen meny smörrebröd att välja bland. Den älsta menyn med smörrebröd är från restaurang Nimb på Tivoli från 1883.

Smörrebrödsrecept kan alltså varieras i det oändliga. Några varianter är populärare än andra och har namn som Stjerneskud med panerad fisk och remoulade; Dyrlægens natmad med leverpastej, saltrulle, rostad lök och inlagd gurka; Gudhjem med sill, lök och rå äggula.

Smörrebröd kan man göra med mörkt bröd eller ljust bröd. Danskt grovt rågbröd är klassiskt till smörrebröd med rostbiff och leverpastej. Ljust bröd passar till smörrebröd med ägg, räkor, lax och fisk men man kan såklart välja mörkt bröd.

Godast blir smörrebröden om du gör påläggen från grunden själv. Exempelvis lagar rostbiff, pillar räkor, gör remoulade, friterar lök, lägger in paprika, panerar fisk osv. Då är smörrebröd oslagbart gott.

Till en bjudning med smörrebröd har jag valt sex klassiskt pålägg för olika smaker. Önskar du en vegetarisk smörrebröd kan du välja en bit god lagrad ost och garnera med fikonmarmeld, rostad valnöt, tomat, sallad och en bit päron (vänd den i citronsaft så att det inte mörknar).

Smörrebröden garneras också ofta med salladsblad i botten, sedan huvudpåläggen och toppas med ex. tomat, gurka, lök, dill, citron, hackad gräslök, hackad lök, friterad lök osv. Bara fantasin sätter gränser för påläggen på dina smörrebröd - i princip kan du ta vilka pålägg du vill - bara de passar ihop smakmässigt.

En annan god variant smörrebröd är med sill, rödlök och ägg. Förslagsvis kan du byta ut räkorna i nedan recept på smörrebröd med ägg och räkor mot sillbitar ex. löksill eller ansjovis.

Öl och snaps passar till smörrebröd.

Smörrebröd med rostbiff

Smörrebröd med rostbiff Smörrebröd med rostbiff och marinerad paprika. Jag valde att ha marinerad paprika på rostbiffen istället för rostad lök som jag redan har på leverpastejsmörrebrödet.

Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast. Här har jag lagat allt från grunden utom att baka brödet. Men man kan även köpa färdig rostbiff.

Hemgjord Rostbiff

Grundrecept på ugnsstekt rostbiff. Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.

Friterade lökringar

Goda och billiga lökringar att garnera med på toppen av smörrebröden.

Rostad marinerad paprika
2 röda paprikor
1 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 krm salt
0,5 krm peppar
Sätt ungen på grill. Skölj och skär av "kinderna" paprikan, gnid in dem i olivolja och lägg dem med skinnet upp i en ugnsform. Grilla så att skinnet börjar svartna. Ta ut och lägg i en skål och täck över med gladplast. Låt stå och svalna. Ta av plasten och dra det brända skinnet av paprikabitarna. Strimla paprikabitarna och blanda med balsamvinäger, lite olivolja samt salt och peppar.

Hemgjord remoulad
Blanda hackade pickles med majonnäs och curry så har du en god hemgjord remoulad till smörrebröd med rostbiff samt panerad fiskfile.

Smörrebröd med panerad fiskfilé

Blandade smörrebröd Blandade smörrebröd med panerad fisk uppe till höger.

Panera egen fisk och servera med remoulad.

Smörrebröd med ägg och räkor

Smörrebröd med ägg och räkor Smörrebröd med ägg och räkor

Smörrebröd med ägg och räkor. Räkna 10 skivor bröd på ca 10 x 4 cm i storlek eller ta halverade polarbröd. Fyra stora handskalade räkor per smörrebröd är lagom.

Smörrebröd med leverpastej

Smörrebröd med leverpastej Smörrebröd med leverpastej, inlagd gurka och köttgelé (aspic) samt rostad lök.

Smörrebröd med leverpastej, inlagd gurka och köttgelé (aspic) samt rostad lök.

Smörrebröd med lax och majonnäs

Smörrebröd med lax Smörrebröd med lax, majonnäs och citron.

Rökt lax, citron och majonnäs blir riktigt gott som smörrebröd.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.