Pepparrotssill
Gillar du pepparrot så måste du prova pepparrotssill.
Inlagd sill eller strömming med massor av god färsk riven pepparrot i krämig creme fraiche garnerad med gräslök och rädisor men det är valfritt.
Tillagning
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
- Lägg i en bunke med crème fraiche, citronsaft, majonnäs, peppar och salt.
- Skala och riv färsk pepparrot fint samt tillsätt den.
- Skölj och finhacka gräslök samt tillsätt den. Spara lite till garnering.
- Skölj och skiva rädisor och blanda med sillen.
- Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
- Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att pepparrotssillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka i kylen.
Serveringsförslag
- En god sill till julbord, smörgåsbord, påsk, sillfrukost, midsommar eller sommarlunch.
- Passar även på sillsmörgås.
Val av sill
- Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta.
- Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
- Eller ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på mitt recept för inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.
Varianter
- Istället för färsk pepparrot kan du ta peparrot på burk eller tub.
- Eller prova med Wasabi och gör din egen wasabisill.
- Fryst hackad gräslök eller persilja kan man ta istället för färsk gräslök.
- Gott i är även färsk riven ingefära, tärnat äpple, rivet citronskal och/eller tärnade inlagda rödbetor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal