Pepparrotssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Gillar du pepparrot så måste du prova pepparrotssill. Inlagd sill eller strömming med massor av god färsk riven pepparrot i krämig creme fraiche garnerad med gräslök och rädisor men det är valfritt.

Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta. Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar. Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.

Istället för färsk pepparrot kan du ta peparrot på burk eller tub. Eller prova med Wasabi och gör din egen wasabisill. Fryst hackad gräslök eller persilja kan man ta istället för färsk gräslök. Gott i är även färsk riven ingefära. Eller tärnat äpple. Rivet citronskal funkar också i. Vidare tärnade inlagda rödbetor.

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 2 msk färsk finriven pepparrot
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 5 rädisor
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med creme fraiche, citronsaft, majonnäs, peppar och salt.
  3. Skala och riv färsk pepparrot fint samt tillsätt den.
  4. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den.
  5. Skölj och skiva rädisor och blanda med sillen.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att pepparrotssillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.