Pepparrotssill

Gillar du pepparrot så måste du prova pepparrotssill. Inlagd sill eller strömming med massor av god färsk riven pepparrot i krämig creme fraiche garnerad med gräslök och rädisor men det är valfritt. 

Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta. Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar. Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan. 

Istället för färsk pepparrot kan du ta peparrot på burk eller tub. Eller prova med Wasabi och gör din egen wasabisill. Fryst hackad gräslök eller persilja kan man ta istället för färsk gräslök. Gott i är även färsk riven ingefära. Eller tärnat äpple. Rivet citronskal funkar också i. Vidare tärnade inlagda rödbetor. 

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 2 msk färsk finriven pepparrot
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 5 rädisor
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med creme fraiche, citronsaft, majonnäs, peppar och salt.
  3. Skala och riv färsk pepparrot fint samt tillsätt den.
  4. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den.
  5. Skölj och skiva rädisor och blanda med sillen.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att pepparrotssillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer