Pepparrotssill

Gillar du pepparrot så måste du prova pepparrotssill. Inlagd sill eller strömming med massor av god färsk riven pepparrot i krämig creme fraiche garnerad med gräslök och rädisor men det är valfritt. 

Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta. Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar. Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan. 

Istället för färsk pepparrot kan du ta peparrot på burk eller tub. Eller prova med Wasabi och gör din egen wasabisill. Fryst hackad gräslök eller persilja kan man ta istället för färsk gräslök. Gott i är även färsk riven ingefära. Eller tärnat äpple. Rivet citronskal funkar också i. Vidare tärnade inlagda rödbetor. 

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 2 msk färsk finriven pepparrot
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 5 rädisor
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med creme fraiche, citronsaft, majonnäs, peppar och salt.
  3. Skala och riv färsk pepparrot fint samt tillsätt den.
  4. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den.
  5. Skölj och skiva rädisor och blanda med sillen.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att pepparrotssillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer