Pepparrotssill

Introduktion och förberedelse

Gillar du pepparrot så måste du prova pepparrotssill.

Inlagd sill eller strömming med massor av god färsk riven pepparrot i krämig creme fraiche garnerad med gräslök och rädisor men det är valfritt.

Serveringsförslag

  • En god sill till julbord, smörgåsbord, påsk, sillfrukost, midsommar eller sommarlunch.
  • Passar även på sillsmörgås.

Val av sill

  • Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta.
  • Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
  • Eller ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på mitt recept för inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.

Varianter

  • Istället för färsk pepparrot kan du ta peparrot på burk eller tub.
  • Eller prova med Wasabi och gör din egen wasabisill.
  • Fryst hackad gräslök eller persilja kan man ta istället för färsk gräslök.
  • Gott i är även färsk riven ingefära, tärnat äpple, rivet citronskal och/eller tärnade inlagda rödbetor.

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 2 msk färsk finriven pepparrot
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk hackad gräslök
  • 5 rädisor
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med crème fraiche, citronsaft, majonnäs, peppar och salt.
  3. Skala och riv färsk pepparrot fint samt tillsätt den.
  4. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätt den. Spara lite till garnering.
  5. Skölj och skiva rädisor och blanda med sillen.
  6. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att pepparrotssillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-13

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...