Hemgjord senap

Introduktion och förberedelse

Hur du gör hemgjord senap av gula eller bruna senapsfrön. Fröna krossar du i en kraftig mixer, mortel eller på klassiskt vis med kanonkula i skål.

Du kan även blanda gula och bruna senapsfrön.

En vanlig mixer har svårt att krossa kornen om den inte är av kraftigare sort och exempelvis har en turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.

Vill du att senapskornen ska bli lättare att få sönder så kan du koka dem fem minuter i lite vatten och sedan hälla av och låta svalna innan du mixar dem.

Serveringsförslag

Denna grova senap kan du servera som tillbehör till det mesta som husmanskost som korv, fläskkorv eller fläsklägg.och julmat som lutfisk och julskinka.

Senapen kan också användas till matlagning och smaksätta exempelvis vit bechamelsås till senapssås eller blanda någon msk med olivolja, vinäger och salt till en salladsdressing.

Två skålar med hemgjord senap - en lite lösare och en lite fastare variant.
Två skålar med hemgjord senap - en lite lösare och en lite fastare och grövre variant. Genom att tillsätta vatten, ättika och socker eller honung kan du justera konsistensen och smaken så du får en senap du gillar.

Senapen kan smaksättas med:

 • Förutom vanligt strösocker kan man söta med muscovadossocker, råsocker, farinsocker, honung eller agavesirap.
 • Någon msk grädde eller crème fraiche för en lenare mildare smak.
 • Någon msk sprit som konjak eller whisky.
 • Ha i mer kryddor och laga denna senap med ingefära, vitlök, gurkmeja, honung och citronsyra.
 • Gillar du riktigt grov senap så lägger du några msk senapskorn i blöt över natten och blandar i den färdiga senapen. De hela senapskornen mjuknar och sväller samt ger lite tuggmotstånd i senapen.

1,2 dl hemgjord senap

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 1 dl bruna eller gula senapsfrön
 • 0,5 dl vatten
 • 0,5 socker (för söt senap)
 • 2 msk ättika 12% eller efter smak.

Tillagning

 1. I MIXER: Här får du dubbla minst dubbla receptet till 2 dl senapsfrön. Lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt - som turboläget - tills de malts sönder. Du måste ha en kraftig mixer annars funkar det inte.
 2. I MORTEL: mortla någon msk torra senapsfrön i taget till pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
 3. I SKÅL MED KULA: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
 4. När senapsfröna är malda blandar du i vatten och övriga ingredienser till en bredbar senap. Du kan tillsätta socker, vatten samt ättiksprit och mosa tills sockret löst upp sig några minuter och du får den sötma, syrlighet och konsistens du vill ha.
 5. Lägg upp senapen i en skål.
 6. Senapen är klar att serveras. Förvaras i kylen. Den är starkast i början och tappar sedan i styra efter några dagar.
E-mail
Medel: 3.3 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02