Hemgjord senap

Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).

1 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 dl svarta eller bruna senapsfrön
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 socker (för söt senap)
  • 2 msk ättika

Tillagning

  1. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
  2. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
  3. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
  4. När senapsfröna är malda blandar du i vatten och ev. övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa tills sockret löst upp sig några minuter.
  5. Lägg upp senapen i en skål.
  6. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer