Hemgjord senap

Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).

1 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 dl svarta eller bruna senapsfrön
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 socker (för söt senap)
  • 2 msk ättika

Tillagning

  1. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
  2. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
  3. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
  4. När senapsfröna är malda blandar du i vatten och ev. övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa tills sockret löst upp sig några minuter.
  5. Lägg upp senapen i en skål.
  6. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer