Hemgjord senap

Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap som är stark i början och sedan tappar styrkan efter hand.

Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har). Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.

Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.

Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika 12% (eller 24% efter smak) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).

1 dl hemgjord senap

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 1 dl svarta eller bruna senapsfrön
 • 0,5 dl vatten
 • 0,5 socker (för söt senap)
 • 2 msk ättika 12% eller efter smak.

Tillagning

 1. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
 2. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
 3. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
 4. När senapsfröna är malda blandar du i vatten och ev. övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa tills sockret löst upp sig några minuter.
 5. Lägg upp senapen i en skål.
 6. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept