Rödbetssill
Rödbetssill är inlagd 5-minuterssill i krämig sås med riven färsk rödbeta, äpple och crème fraiche.
Passar som vanlig sill på påskbord, julbord, till midsommar och smörgåsbord eller på sillmacka på grovt danskt eller svenskt rågbröd med smör och kokt ägg.
Tillagning
- Skala och skär bort fula delar på rödbetan. Riv den grovt den grovt och lägg i en skål.
- Skala och riv äpple grovt. Lägg i skålen.
- Tillsätt och rör i crème fraiche.
- Häll av sillen och skär den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och smak på såsen.
- Vänd i sillbitarna och smaka av med lite salt och svartpeppar samt eventuellt någon tsk av lagen.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak i kylen. Gärna över natten eller något dygn.
- Vid servering så kan du garnera med lite hackad gräslök men det är valfritt.
Varianter
- Sillen kan även smaksättas med riven pepparrot, hackad vitlök och/eller kapris.
- Crème fraiche kan bytas mot gräddfil, smetana eller matyoghurt eller blanda. För ännu krämigare sill kan du ta i någon msk majonnäs. För lite smalare sill kan du ta gräddfil.
Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal