Lime- och senapssill
Introduktion och förberedelse
Gillar du senapssill så prova denna variant med frisk aromatisk lime, skånsk senap, salladslök samt svartpeppar i krämig sås av majonnäs och crème fraiche.
Serveringsförslag
- Passar till midsommar, jul, påsk, smörgåsbord med mera.
- Även god till SOS - sill, ost och smör samt som sillsmörgås.
Val av senap
- Du kan ta valfri senap - jag tog skånsk senap. Du kan även göra egen senap och smaksätta sillen med.
Val av sill
- Jag använde 5-minuters sill som redan är inlagd. Det är det bara att hälla av lagen och blanda med smaksättning. Låt gärna stå och få smak några timmar eller något dygn i kylen.
- Sillen kan även göras av inläggningssill men då får du ha lite framförhållning då den först läggs i en ättikslag samt 1/2 tsk krossad vitpeppar, 1/2 tsk krossad kryddpeppar, 1 lagerblad samt 4 kryddnejlikor.
- Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.
Varianter
- Salladslök kan bytas mot purjolök.
- Lime kan bytas mot citron.
- Istället för crème fraiche kan du ta gräddfil, matyoghurt eller smetana.
- Nymalen svartpeppar kan ersättas grovmalen svartpeppar eller av 1/2 krm finmalen svartpeppar.
Tillagning
- Mät upp crème fraiche och majonnäs i en skål.
- Skölj lime. Riv skalet av halva limen. Dela den och pressa ur saften ur en halva. Tillsätt till skålen.
- Skölj och strimla salladslöken samt tillsätt den. Spara gärna någon msk salladslök till garnering om du önskar.
- Tillsätt senap och nymalen svartpeppar.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda. Tillsätt till skålen samt rör om.
- Låt sillen vara kvar i skålen eller lägg över i förslagsvis en glasburk med lock. Låt gärna sillen stå och dra några timmar upp till någon dag i kylen innan servering för att få smak.
- Förvaras i kylen upp till några dagar.
- Lägg gärna upp på fat till servering och garnera med lite hackad salladslök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal