Lime- och senapssill

Introduktion och förberedelse

Gillar du senapssill så prova denna variant med frisk aromatisk lime, skånsk senap, salladslök samt svartpeppar i krämig sås av majonnäs och crème fraiche. 

Serveringsförslag

  • Passar till midsommar, jul, påsk, smörgåsbord med mera.
  • Även god till SOS - sill, ost och smör samt som sillsmörgås.

Val av senap

  • Du kan ta valfri senap - jag tog skånsk senap. Du kan även göra egen senap och smaksätta sillen med.

Val av sill

  • Jag använde 5-minuters sill som redan är inlagd. Det är det bara att hälla av lagen och blanda med smaksättning. Låt gärna stå och få smak några timmar eller något dygn i kylen.
  • Sillen kan även göras av inläggningssill men då får du ha lite framförhållning då den först läggs i en ättikslag samt 1/2 tsk krossad vitpeppar, 1/2 tsk krossad kryddpeppar, 1 lagerblad samt 4 kryddnejlikor.

Varianter

  • Salladslök kan bytas mot purjolök. 
  • Lime kan bytas mot citron. 
  • Istället för crème fraiche kan du ta gräddfil, matyoghurt eller smetana. 
  • Nymalen svartpeppar kan ersättas grovmalen svartpeppar eller av 1/2 krm finmalen svartpeppar.  
 
Till sillen behöver du fem minuters sill, senap, majonnäs, pressad lime, svartpeppar, rivet limeskal, crème fraiche och salladslök.
Till sillen behöver du fem minuters sill, senap, majonnäs, pressad lime, svartpeppar, rivet limeskal, crème fraiche och salladslök.
Lägg majonnäs, crème fraiche, pressad lime och rivet limeskal i en bunke.
Lägg majonnäs, crème fraiche, pressad lime och rivet limeskal i en bunke.
Tillsätt strimlad salladslök samt senap. Rör om. Spara ev. lite salladslök till servering.
Tillsätt strimlad salladslök samt senap. Rör om. Spara ev. lite salladslök till servering.
Tillsätt svartpeppar.
Tillsätt svartpeppar.
Tillsätt sillen i bitar samt rör om.
Tillsätt sillen i bitar samt rör om.
Låt sillen stå några timmar eller något dygn i kylen att få smak.
Låt sillen stå några timmar eller något dygn i kylen att få smak.
Lägg upp i skål och garnera gärna med lite strimlad salladslök.
Lägg upp i skål och garnera gärna med lite strimlad salladslök.

4 portioner senapssill med lime

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 lime
  • 1 msk skånsk senap
  • 50 gram salladslök, 1,5 dl strimlad
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 burk eller paket 5-minuterssill på 430 gram

Tillagning

  1. Mät upp crème fraiche och majonnäs i en skål.
  2. Skölj lime. Riv skalet av halva limen. Dela den och pressa ur saften ur en halva. Tillsätt till skålen.
  3. Skölj och strimla salladslöken samt tillsätt den. Spara gärna någon msk salladslök till garnering om du önskar.
  4. Tillsätt senap och nymalen svartpeppar.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda. Tillsätt till skålen samt rör om.
  6. Låt sillen vara kvar i skålen eller lägg över i förslagsvis en glasburk med lock. Låt gärna sillen stå och dra några timmar upp till någon dag i kylen innan servering för att få smak.
  7. Förvaras i kylen upp till några dagar.
  8. Lägg gärna upp på fat till servering och garnera med lite hackad salladslök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-11-26

Tillbehör och liknande:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...