Mild senapssill med örter

En mild senapssill med örter som dragon, dill och gräslök. God, snabb och enkel att variera och smaksätta som du tycker blir gott. 

Det är inte så mycket senap i denna men om du gillar senap så kan du tillsätta den senap du gillar eller har hemma. Förslagsvis grovkornig senap, lite söt stark senap, Skånsk senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap. Man kan också ta senapspulver som Colemans och blanda enligt förpackning. 

Sillen är lätt att laga och kan ätas direkt om du använder 5-minuters sill. Väljer du inläggningssill så får du ha mer framförhållning för bästa smak och göra exempelvis denna senapssill. Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.

Har du mycket färsk dragon i sillen så tänk på att det kan smaka väldigt likt en Bearnaiesesås - med fisksmak!

Istället för creme fraiche kan man ta gräddfil och 2 msk majonnäs eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter eget tycke). Annat gott att blanda i eller garnera med är tärnad röd paprika, finhackad rödlök och tärnat äpple.

4 portioner mild senapssill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5-minuterssill på 420 gram
  • 1 msk vanlig svensk senap
  • 1 msk Dijon-senap, fransk senap
  • 1/2 msk vit vinäger, vit balsamvinäger eller cidervinäger
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk hackad färsk dragon (valfritt)
  • 1 msk hackad gräslök (fryst hackad gräslök går utmärkt)
  • 1 msk hackad dill (fryst hackad dill går utmärkt)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker

Tillagning

  1. Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  2. Vispa ihop senap, socker och vinäger i en bunke. Gärna med en elvisp.
  3. Tillsätt lite olja först och sedan resten i en stråle under kraftig vispning för hand eller med elvisp.
  4. Blanda i hackad dragon, dill och gräslök.
  5. Tillsätt creme fraiche, sill i bitar samt salt och peppar.
  6. Förvara sillen i rostfri skål, ren glasburk med lock eller en skål eller kärl i keramik.
  7. Senapssillen är klar att äta. Den kan gärna stå i kylen övertäckt några timmar så får den godare smak. Håller några dygn i kylen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer