Mild senapssill med örter

En mild senapssill med örter som dragon, dill och gräslök. God, snabb och enkel att variera och smaksätta som du tycker blir gott.

Det är inte så mycket senap i denna men om du gillar senap så kan du tillsätta den senap du gillar eller har hemma. Förslagsvis grovkornig senap, lite söt stark senap, Skånsk senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap. Man kan också ta senapspulver som Colemans och blanda enligt förpackning.

Sillen är lätt att laga och kan ätas direkt om du använder 5-minuters sill. Väljer du inläggningssill så får du ha mer framförhållning för bästa smak och göra exempelvis denna senapssill. Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.

Har du mycket färsk dragon i sillen så tänk på att det kan smaka väldigt likt en Bearnaiesesås - med fisksmak!

Istället för creme fraiche kan man ta gräddfil och 2 msk majonnäs eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter eget tycke). Annat gott att blanda i eller garnera med är tärnad röd paprika, finhackad rödlök och tärnat äpple.

4 portioner mild senapssill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5-minuterssill på 420 gram
  • 1 msk vanlig svensk senap
  • 1 msk Dijon-senap, fransk senap
  • 1/2 msk vit vinäger, vit balsamvinäger eller cidervinäger
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk hackad färsk dragon (valfritt)
  • 1 msk hackad gräslök (fryst hackad gräslök går utmärkt)
  • 1 msk hackad dill (fryst hackad dill går utmärkt)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker

Tillagning

  1. Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  2. Vispa ihop senap, socker och vinäger i en bunke. Gärna med en elvisp.
  3. Tillsätt lite olja först och sedan resten i en stråle under kraftig vispning för hand eller med elvisp.
  4. Blanda i hackad dragon, dill och gräslök.
  5. Tillsätt creme fraiche, sill i bitar samt salt och peppar.
  6. Förvara sillen i rostfri skål, ren glasburk med lock eller en skål eller kärl i keramik.
  7. Senapssillen är klar att äta. Den kan gärna stå i kylen övertäckt några timmar så får den godare smak. Håller några dygn i kylen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept