Semlor

Introduktion och förberedelse

Klassiska semlor, fettisdagsbullar eller fastlagsbullar. Baka egna vetebullar med smör och kardemumma; dela dem och fyll med mandelmassa och vispad grädde; sätt på lock och pudra över florsocker.

Semlor är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. Förr när man fastade så festade man med semlor innan fastan började. Läs min artikel om semlor här.

Fina bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den med handflaten nedåt mot ett ej mjölat bakbord, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir degen en boll eller rund bulle.

Kolla in min film på Youtube hur man bakar semlor.

Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa fast den man köper färdig har hög kvalitét så den är bra.

Smöret har jag här tillsatt i början och smält med mjölken då det är enklast. Men man kan också ha mjukt smör och klicka i degen tillsammans med mjölet.

Smaksätt grädden

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Eller några msk vaniljvisp eller vaniljkräm.

Smaksätt mandelmassan

  • Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde, vatten eller mjölk.
  • 1 tsk finriven färsk ingefära eller något krm torkad ingefära;
  • 2 droppar bittermandelolja;
  • 2-3 tsk likör som amaretto, konjak eller calvados (serveras då endast till vuxna).
  • 1 tsk stött kardemumma.
  • 1 dl hackad oskalade eller skållade mandlar i din mandelmassa så blir det lite crunchy mandelfyllning.

Varianter på semlor

20 semlor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker eller vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 300-400 gram mandelmassa till fyllning
  • 0,75 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 3-4 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
  2. Har du mjukt smör kan du tillsätta det i klickar istället för att smälta det och då tillsätter du det tillsammans med mjölet.
  3. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  4. Stöt kardemumma i en mortel.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och vetemjöl. Spara 1 dl till utbakning.
  6. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar - vänta då med att tillsätta allt mjöl så den är lös nog att vispa.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fem till totalt 20 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  9. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  10. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  12. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl mjölk eller grädde till en bredbar röra. Man kan använda en elvisp eller matberedare med kniv också.
  13. Vispa ihop ägget i ett glas eller en liten skål och pensla bullarna.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Vispa grädden och smaksätt den gärna med en tsk vaniljsocker och vanligt socker. Lägg i en spritspåse om du vill spritsa ut grädden senare.
  17. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  18. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan till en röra.
  19. Spritsa eller klicka ut grädde på bullarna.
  20. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon dag.
  21. Vid servering så pudrar du florsocker över.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.