Semlor

Introduktion och förberedelse

Min variant på klassiska semlor, fettisdagsbullar eller fastlagsbullar.

Hur du bakar egna vetebullar med smör och kardemumma och fyller som semlor.

Jag fyllde med mandelmassa och vispad grädde samt pudrade locket med florsocker. Nedan hittar du fler varianter på fyllning och servering.

Semlor är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. Förr när man fastade så festade man med semlor innan fastan började. Numer äts de nästan hela vintern.

Serveringsförslag

  • Goda till fika.
  • Kan också serveras som hetvägg. Då lägger du semlan i en djup tallrik och slår varm mjölk runt om. Äts med sked.

Forma bullarna

Fina bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den med handflaten nedåt mot ett ej mjölat bakbord, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir degen en boll eller rund bulle.

Du kan göra 16 stora semlor eller ca 20 något mindre av nedan deg.

Med hemgjord mandelmassa

Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa fast den man köper färdig har hög kvalitét så den är bra.

Med smör i början eller klicka i degen

Smöret har jag här tillsatt i början och smält med mjölken då det är enklast. Men man kan också ha mjukt smör och klicka i degen tillsammans med mjölet.

Smaksätt grädden

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Eller några msk vaniljvisp eller vaniljkräm.

Smaksätt mandelmassan

  • Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde, vatten eller mjölk.
  • 1 tsk finriven färsk ingefära eller något krm torkad ingefära;
  • 2 droppar bittermandelolja;
  • 2-3 tsk likör som amaretto, konjak eller calvados (serveras då endast till vuxna).
  • 1 tsk stött kardemumma.
  • 1 dl hackade oskalade eller skållade mandlar i din mandelmassa så blir det lite crunchy mandelfyllning.

Varianter

  • Rosta mandelmassan i skivor samt 1 dl hela mandlar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Hacka mandlarna grovt. Smula mandelmassan. Rör ihop och späd med några msk vatten till en röra.
  • Baka som en stor bulle i en långpanna som sedan skärs i semmelrutor.
  • Laktosfria semlor kan du baka med mjölkfritt margarin samt laktosfri grädde.
  • Fyll semlorna med hälften vaniljkräm och grädde. Blir extra krämiga och goda med vaniljkrämen.
  • Semlor med mindre socker och mer fibrer. Semlor med honung eller agavesirap samt bakade med dinkelmjöl.
  • Kesellasemlor - bakade med färskosten kesella i degen - håller sig saftiga lite längre.
  • Minisemlor - små eleganta varianter på semlor att bjuda på om gästerna inte vill ha en hel semla.
  • Nutellasemlor - gillar du nutella så byt ut mandelmassan mot nötcrémen.
  • Semmelwraps - med platta bröd men samma fyllning.
  • Saffranssemlor - gula och fina med bullar smaksatta med saffran.
  • Vegansemlor bakade med endast vegetabiliska råvaror och vispbar havregrädde.
  • Läs mer och hitta alla mina semlor här.

Min variant på klassisk semla med mandelmassa, grädde och florsocker.
Min variant på klassisk vanlig semla med mandelmassa, grädde och florsocker.

16 semlor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker eller vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 300 gram mandelmassa till fyllning
  • 0,75 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
  2. Har du mjukt smör kan du tillsätta det i klickar istället för att smälta det och då tillsätter du det tillsammans med mjölet.
  3. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  4. Stöt kardemumma i en mortel.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och vetemjöl. Spara 1 dl till utbakning.
  6. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar - vänta då med att tillsätta allt mjöl så den är lös nog att vispa.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  9. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper med lite mellanrum på plåtar.
  10. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  12. Vispa ihop ägget i ett glas eller en liten skål och pensla bullarna.
  13. Grädda vetebullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  15. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl mjölk eller grädde till en bredbar röra. Man kan röra ihop för hand, använda en elvisp, mixer eller matberedare med kniv.
  16. Vispa grädden och smaksätt den gärna med en tsk vaniljsocker och vanligt socker. Lägg i en spritspåse om du vill spritsa ut grädden senare.
  17. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  18. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan till en röra.
  19. Spritsa eller klicka ut grädde på bullarna.
  20. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon dag.
  21. Vid servering så pudrar du florsocker över.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-19

Tillbehör och liknande recept: