Semlor

Klassiska vanliga semlor eller fastlagsbullar. En hembakt semla eller Fastlagsbulle slår det mesta. Baka egna goda vetebullar med kardemumma och smör samt fyll med mandelmassa och grädde. 

Lite tips till semmelfyllning: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk.

Kolla in min film på Youtube hur man bakar semlor. 

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Vill du variera klassisk semla kan du smaksätta fyllningen i dina hembakta semlor med likör som amaretto, konjak eller calvados. Det blir också jättegott med hemgjord mandelmassa

Kan serveras som hetvägg. Då lägger du semlar i en djup tallrik och slår varm mjölk runt om. Äts med sked. 

16 semlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 80 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1/2 - 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 7 - 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 2-3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet - 7 dl. Spara någon dl till utbakning eller om degen är för kladdig.
  5. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig. Man kan också använda en elvisp med degkrokar.
  6. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  8. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  11. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med mjölken till en röra. Man kan använda en elvisp eller matberedare med kniv också. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan.
  12. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen. Smaksätt den ev. med en tsk vaniljsocker och vanligt socker.
  13. Vispa ihop ägget i ett glas och pensla bullarna.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  17. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna.
  18. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  19. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara i kylen några timmar.
  20. Vid servering så pudrar du florsocker över.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer