Chokladsemlor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Chokladsemlor som du bakar med kakao i degen och fyller som vanliga semlor med mandelmassa och vispad grädde. Lite annorlunda men goda semlor.

Till servering så toppar du med lock och pudrar över florsocker som vanligt semlor.

Semlor är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan.

Varianter

  • Smaksätt mandelmassan med några tsk likör som amaretto eller sprit som konjak eller calvados - serveras då endast till vuxna.
  • Gör hemgjord mandelmassa.
  • Riv eller hacka 100 gram 70% choklad och blanda i degen. Eller blanda riven choklad med den vispade grädden. Eller riv valfri choklad och strö över grädden innan du lägger på locket till servering.
  • Fyll med en blandning av hälften vaniljkräm och vispad grädde likt dessa semlor.
  • Blanda i 100 gram riven vit choklad i grädden.
  • Fyll med choklad- och nötkräm istället för mandelmassa likt dessa nutellasemlor.

16 chokladsemlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 0,75 dl kakao
  • 8 dl vetemjöl
  • 2,5 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 ägg till pensling
  • 400 gram mandelmassa till fyllning
  • 0,75 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 4 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Knäck i två av äggen. Det tredje ägget knäcker du i en skål och vispar ihop. Ta i hälften av det uppvispade ägget i degen och spara resten att ha till att pensla med.
  4. Tillsätt salt, socker, kakao, vaniljsocker och mjöl.
  5. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar - vänta då med att tillsätta allt mjöl så den är lös nog att vispa.
  6. Låt degen jäsa övertäckt ca 40-60 minuter till dubbel storlek.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  8. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Förslag är 8 på varje plåt.
  9. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  11. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl mjölk eller grädde till en bredbar röra. Man kan använda en elvisp eller matberedare med kniv också.
  12. Passa också på att vispa grädden. Smaksätt den med en tsk vaniljsocker och vanligt socker.
  13. Vispa ihop ägget i en liten skål och pensla bullarna.
  14. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 14 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna.
  16. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan till en röra.
  17. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna.
  18. Spritsa eller klicka ut grädden på bullarna.
  19. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara i någon dag.
  20. Vid servering så pudrar du florsocker över.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.