Bästa tipsen på hembakta semlor

Baka egna semlor! Recept och tips på hembakta semlor i olika varianter.

Bästa tipsen på hembakta semlor
Bästa tipsen på hembakta semlor.

Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga bullar fyllda med söt mandelmassa.Semlor, fastlagsbullar, fettisdagsbullar eller hetväggar - med riktig vispad grädde och massor med mandelmassa. Finns det godare? Semlor äter vi mest runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. Fastlagssöndagen och Fastlagsdagen är den 11 februari och Fettisdagen tisdagen den 13 februari 2018. Fast en del kan inte hålla sig och börjar tom innan jul till efter påsken. I alla fall om konditorierna får bestämma - där semlorna är en bra affär. Förr när man fastade i sju veckor! så festade man - med rätta - på semlor innan fastan började.

Semlor, hetväggar och bullar?

Gemensamt - som de flesta vet - för semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg är en bulle eller bakelse av ljus vetebröd med söt fyllning av mandelmassa toppat med vispad grädde. Förr var det bara på fettisdagen man åt semlor - för annars fastade man. Undantaget var Ture Sventon - barnboks-detektiven - som alltid har med "Temlor" från Rotas konditori på Tegelbacken i en mobil kyl - så praktiskt. Ture är noga med att de ska vara fyllda semlor - på den tiden (sent 40-tal?) såldes även ofyllda semlor.

Idag fastar ingen längre men Ture vore nog glad att se att man kan köpa semlor nästan hela vintern. Numer bakas och njuts semlorna från jul och fram till påsk men mest veckorna runt Fettisdagen förstås. Semlan misstänker jag är en viktig inkomst för alla konditorier på vintern då semlan är enkel och billig att baka, vinsten är bättre samt att det dra in folk till bagerier vilket ger merförsäljning. Så stöd ditt lokala bageri och köp en semla eller flera. Om du inte bakar dem själv förstås.

I Finland har man ofta sylt i sina semlor och kallar vanligen semlan för fastlagsbulle. Hetvägg är semla med het mjölk. Serveras i en djup tallrik med mjölk runt. En del saltar lite, andra pudrar över kanel och min farmor brukade riva lite citronskal i mjölken.

Förr kunde man kalla vilken brödbulle som helst semla. Ordet kommer troligtvis från latinets semila som betyder fint mjöl. På Finska är en semla än idag en vanlig råg- eller vetebulle. Fastan varade förr i sju veckor. Tänk dig att hårdbanta i sju veckor varje år! Då tröstade man sig med att äta upp sig rejält veckan innan, bla på semlor. Man roade sig också. I Sverige verkade vi inte roa oss tillräckligt för att någon rolig tradition skulle fastna men söderut i flera katolska länder är det karneval innan påsk. Orden carne och vale betyder "kött farväl".

Baka semlor Att baka egna semlor är inte så svårt och blir mycket gott. Gör först en vetebrödsdeg till semlorna, jäs under bakduk, baka ut och jäs igen på plåt, grädda bullarna. Bilden i mitten är bullar till en vanlig semla samt till minisemlor. När du ska lägga ihop semlorna så skär du först bort ett lock på bullarna, ta ut lite av inkråmet i bullen och blanda med mandelmassa samt lite grädde eller mjölk till en mjuk fyllning, fyll semlorna och toppa med vispad grädde, locket samt pudrat florsocker.

Tips till goda semlor:

  • piffa till mandelmassan: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk (ca 1 dl). Gott är också att ha i 0,5 rostade hackade mandlar. Vidare kan en finriven bittermandel ge start och god mandelsmak till fyllningen. Du kan också göra hemgjord mandelmassa.
  • vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 1 tsk).

Klassiska semlor Klassiska semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar är genialiskt gott. Semlor är ingen hemlighet att baka - det är vanliga vetebullar. Sedan fyller du bullarna med vispad grädde och mandelmassa.

Vetebullar till semlor

Grunddeg till vetebröd samt hur du kan baka ut den till många olika varianter som ex. till semlor. Du kan halvera degen om du inte vill baka så mycket. Eller baka hela degen och frysa in och spara vetebullar så att du har att ta fram och tina när du önskar. Du kan också baka halva degen vetebullar och andra halva något annat som kanelbullar, gifflar osv.

Klassiska semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar

En hembakt semla slår det mesta. Baka egna goda semlor med detta klassiska semmelrecept. Lite tips till semmelfyllning: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk).

Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Vill du variera klassisk semla kan du smaksätta fyllningen i dina hembakta semlor med likör som amaretto, konjak eller calvados. Grädden kan man också ha lite vaniljsocker i.

Smalare semla med mindre fett

Använd mellangrädde att toppa semlorna med samt 50 gram margarin i degen istället för smör så sjunker kalorierna något.

Minisemlor Minisemlor. Baka små vetebullar och gör minisemlor av. Smidigt om man bjuder många då inte alla orkar en hel stor semla eller för de som tänker på vikten.

Minisemlor

En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på. Det är inte alla som vill ha en stor semla. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.

Hemgjord mandelmassa

Hemgjord mandelmassa blir mycket gott till semlor. Receptet på egen mandelmassa kan dubblas.

Saffranssemla

Semla med smak av saffran. Vetebullarna till semlan har här smaksatts vackert gula med lite saffran.

Smala nyttiga semlor med dinkelmjöl

Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber. GI-semlor. Recept på smala och nyttiga semlor med dinkel, honung, mandel och grädde. Använd gärna mellangrädde.

Godaste semlan

En riktigt god semla. Hemligheten med dessa semlor är extra goda vetebullar gjorda med vetedeg som blandas i två omgångar och knådas två gånger. Dubbla gärna degen och frys in resten av vetebullarna.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-02-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer